Türkiye'ye 'huzur' lazım

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Kavganın olduğu yerde alışveriş, alışverişin olmadığı yerde ise zenginlik olmaz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AFYONKARAHİSAR - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kavganın olduğu yerde alışveriş, alışverişin olmadığı yerde ise zenginlik olmaz. Zenginliğin olmadığı yerde de 5 milyon 300 bin insan işsiz olur. Onun için huzur istediğimizi, huzur olmazsa Türkiye'nin gerçek gündemini yakalamayacağını sesli olarak dile getirmemiz lazım" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Defterdarlık tarafından Oruçoğlu Termal Otel'de düzenlenen 2008 yılı vergi rekortmenleri ödül törenine katıldı.

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ekonomik sistemin yurttaşları kayıt dışına ittiğini belirterek, "Dünyadaki en pahalı akaryakıtı biz kullanıyoruz. Verginin bu kadar yüksek olduğu yerde kayıt dışı ekonomi olur. Peki kayıt dışına çıkmayı ben mi yapıyorum yoksa sistem mi beni itiyor? Bunlar düzeltilmelidir" ifadelerini kullandı.

Sistemin yeniden 'dizaynı'

Türkiye'nin ekonomik anlamda güç kazanmasının yolunun "sistemin yeniden dizayn edilmesine" bağlı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim nesil Türkiye'yi dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline getirdi. Bizden sonraki nesile de hedef koyduk ve '2023'te ilk 10'a çıkartacaksınız' dedik. Buraya gelebilmek için de iki ana düstur var ki onlar da güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasidir. Demokrasinin kalitesini artırmanın yolu da kayıt dışını yok etmektir. Demokrasi hesap sorma ve hesap verme işidir. Türkiye'de bir hesap sormaya kalkın da göreyim. Bu halde hangi demokrasiden bahsedeceğiz? Demokrasinin kalitesini artırmak zorundayız. Herkesin hesap sorabilir ve hesap verebilir olması lazımdır. Demokrasinin kalitesini artırmak istiyorsak hepimiz hesap verebilmeliyiz. Hesap verebilmek için de muhakkak sistemin yeniden dizaynına ihtiyaç vardır."

"Sandığa sımsıkı sahip çıkın"

Yurttaşların hizmet etmeyen politikacıları seçim sandığında görevden alabildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

"Hizmet etmeyen başkanı 4 ya da 5 yılda önümüze gelen sandık ile görevinden alma hakkı elimizde. En özgür olduğumuz alan seçim sandığıdır. Sandığa sımsıkı sahip çıkın. Bu sandık sizin ve bizim, yani 70 milyonun en özgür olduğu alandır. Onun için demokrasiye ve sandığa sımsıkı sahip çıkın. Allah'tan orayı karıştıramadılar."

"Türkiye'de sandığa gitmede bir yanlışımız var" diyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, mevcut Siyasi Partiler Yasası ile hiçbir milletvekilinin, halkın vekili olma şansının bulunmadığını ileri sürdü.

Hisarcıklıoğlu, şu görüşleri dile getirdi:

"Akıllı adamlar işin sistemine bakar. Türkiye'deki şu mevcut sistemde hiçbir vekilin, senin vekilin olma şansı yoktur. Sen de gitsen onların bir parçası olursun. TOBB'da görev almış yaklaşık 50 kişi şu anda milletvekili. Onlar da bizim gibi düşünüyorlardı, ama gidince sisteme uydular. Bunun nedeni ise gidenleri sen seçmiyorsun. Sen seçsen seni dinleyecek. Ama sen seçmiyorsun. Sen seçersen, ancak hesap sorabilirsin. O zaman vekile değil sisteme kızacaksın, çünkü sistem bozuk. Bu siyasi partiler, seçim yasaları bana uygun değil demek lazım. Sistemin her tarafı bizi buraya kadar getirdi. Bundan daha ileri gitmiyor. Sistemi ana omurgası da anayasadır. 72 milyon insanın mutabakat sözleşmesidir anayasa."

Anayasa'nın yenilenmesi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 1982 Anayasası'nın dönemin kalkınma modeline göre yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O günkü kalkınma modeli, ülke devlet ve özel sektör eliyle kalkınır diyor. Şimdi bu anlayış duvarların yıkılması ile birlikte yıkıldı. Bütün ülkeler kalkınmanın temeline özel sektörü koymuşlar. Ama benim anayasam, 'kalkınma devlet ve özel sektör eliyle olacak' diyor. Onun için yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Ama bunu 72 milyonun mutabakatı içinde yapmak lazım. Türkiye önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük ekonomisi olacaksa bir dizi yapısal reform yapması lazım."

Hisarcıklıoğlu, kavganın olduğu yerde ekonominin canlanamayacağını da dikkati çekerek, "Kavganın olduğu yerde alışveriş, alışverişin olmadığı yerde ise zenginlik olmaz. Zenginliğin olmadığı yerde de 5 milyon 300 bin insan işsiz olur. Onun için huzur istediğimizi, huzur olmazsa Türkiye'nin gerçek gündemini yakalamayacağını sesli olarak dile getirmemiz lazım" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından Afyonkarahisar'da 2008 yılı gelir ve kurumlar vergisi rekortmenleri ile en çok ihracat yapan firma kategorilerinde il birincilerine plaketler verildi.

Ödül törenine Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir