Türkiye'yle ilişkilerin zayıflaması bizim tercihimiz değil

Rum gazeteleri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun dün Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği günü birlik ziyaret, bu çerçevede yaptığı temas ve açıklamalarına geniş yer verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum kesimine dün günü birlik ziyarette bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Güney Kıbrıs ile İsrail'in işbirliğinin ortak değerlere ve ortak çıkarlara dayandığını, bu çıkarların tamamen su yüzüne çıktığını söyledi. Türkiye - İsrail ilişkileriyle ilgili olarak ise Netanyahu, "İlişkilerimiz zayıfladı, ancak bu bizim tercihimiz değildi. Biz kendi açımızdan Türkiye ile iyi ilişkilerimiz olsun isterdik" ifadesini kullandı.
Aynı medya grubu içinde buluna Rum Simerini gazetesi ve Sigma televizyonuna demeç veren Netanyahu, iki tarafın işbirliğinin ortak değerlere ve ortak çıkarlara dayandığını ifade ederek, "Pek çok ortak çıkarımız var, ortak çıkarlarımız tamamen su yüzüne çıktı ve şimdi bunları sudan alıp piyasalara ihraç etmemiz gerekiyor" dedi.
Netanyahu, Güney Kıbrıs ve İsrail'in, bulacakları yönteme bağlı olarak, yani doğalgaz sıvılaştırma terminalinin Güney Kıbrıs veya İsrail'de yapılmasına göre, Avrupa'ya ve belki Asya'ya veya her iki kıtaya da doğalgaz sağlayabileceği görüşünü belirtti.
"Bütün bunlara gerek yatırımcı gerek alıcı veya hem yatırımcı hem de alıcı olarak yatırım yapacak ve katılacak önemli ülkelerimiz olsa iyi olurdu" diyen Netanyahu, Yunanistan'la da dostluk tazelediklerini hatırlatarak Yunanistan'ın da bu oyunun içerisinde olacağını söyledi.
Yunanistan'la ekonomik ve turistik ilişkilerini aslında yenilemediklerini, güçlendirdiklerini, çünkü kısa süre öncesine kadar Yunanistan'a giden İsrailli turist sayısı 100 bin iken geçen yıl bu sayının 400 bine çıktığını anlatan Netanyahu, aynı gelişmeyi Güney Kıbrıs'ta da yakalayabileceklerini belirtti ve "Yunanistan ziyaretimin ardından İsrailli turist sayısı arttı, aynı şeyin Kıbrıs'ta da olmasını dilerim" dedi.
Türkiye-İsrail ilişkileri
Netanyahu, "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler halen bıçak sırtında mı?" sorusu üzerine, "Bunu söylemek istemem, ama bugünkünden daha iyi durumda olduğu zamanlar da vardı" dedi.
Netanyahu, "İlişkilerimiz zayıfladı, ancak bu bizim tercihimiz değildi. Biz kendi açımızdan Türkiye ile iyi ilişkilerimiz olsun isterdik. Bizim tercihimiz değildi, Türkiye'nin tercihiydi" ifadesini kullandı.
"Türkiye'nin bölgenin büyük ağabeyi haline gelmeye çalıştığı" yönündeki bir soruya karşılık ise Netanyahu, "Bir kardeşlik iyi olurdu. Büyük ağabeylik o kadar da iyi bir fikir değil. Hepimiz dünyanın bu bölgesinde yaşıyoruz ve burada sükunet, barış ve refah içerisinde yaşamanın yollarını bulmalıyız" dedi.
Netanyahu, söyleşi sırasında Güney Kıbrıs'ta olmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirerek, 'Görüşmemizde Sayın Başkan'a (Rum lider Dimitris Hristofyas), 'İsrail'den havayoluyla Kıbrıs'a 40 dakikada geldim ve bunun için 63 yıl gerektiğini' söyledim" diyerek bu ziyaretin gecikmeli gerçekleştiğine değindi.
"Havadan denizaltına kadar işbirliği"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği günü birlik ziyaret, bu çerçevede yaptığı temas ve açıklamalarıyla ilgili haberlere geniş yer veren Rum gazeteleri, iki taraf arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldığını iki taraf arasıdan yeni bir dönem başladığını belirterek, "Havadan deniz altına kadar işbirliği" değerlendirmesini yaptı.
Gazeteler, Netanyahu ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Güney Kıbrıs ile İsrail'in savunma konularında işbirliğine ilişkin herhangi bir şey söylemekten ısrarla kaçındığına dikkati çekerek, iki taraf arasındaki işbirliğinin başka hiçbir ülkenin aleyhine olmadığını söylediklerini aktardı.
Bu arada, Netanyahu'ya, Kıbrıs Rum kesimi ziyaretinde, Rum yönetiminin üst düzeyli konukları için aldığı ve ilk kez Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha sonra da Rusya Devlet Başkanı Medvedev tarafından kullanılan zırhlı mercedes tahsis edildi.
(AA)
Bu konularda ilginizi çekebilir