Türkler'in altına ilgisi zirvede

MasterCard'ın araştırmasına göre, 2010 yılında halkın yüzde 13'ünün altın alarak tasarruf yaptığı belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - MasterCard tarafından Türk halkının kart kullanım, harcama ve tasarruf alışkanlıklarını araştırmak amacıyla gerçekleştirilen MasterIndex Araştırması'nın 2010 yılı sonuçlarına göre, en popüler tasarruf yöntemi altın almak. Altın tercihini ise Türk Lirasını evde tutmak (yastık altı) ve TL mevduat takip ediyor.

Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan MasterIndex araştırmasına göre, en popüler tasarruf yöntemi altın almak. Sonuçlar, 2010 yılında halkın yüzde 13'ünün altın alarak tasarruf yaptığını gösteriyor. Bu oran MasterIndex araştırmasının yapılmaya başladığı 1998 yılından beri ulaşılan en yüksek oran.

Ankete katılanlar arasında sadece 2010 yılında yatırım yaptıklarını söyleyen grup incelendiğinde ise en favori yatırım aracının yüzde 22 ile yine altın olduğu görülüyor. Altının ardından sırasıyla yatırımlarını Türk Lirası evde tutmak, Türk Lirası olarak banka faizine yatırmak, döviz alıp evde tutmak, döviz olarak banka faizine yatırmak, yatırım fonu almak, taşınmaz mülk almak, hisse senedi almak, repo yapmak ve yurt dışındaki bir bankada değerlendirmek geliyor. Türk halkının tasarruf alışkanlıkları cinsiyet ayırımına göre incelendiğinde ise, kadınların tasarruf araçlarında ilk tercihinin altın almak, erkeklerin ise Türk Lirası olarak evde tutmak olduğu görülüyor. 65 yaş üstü katılımcıların üçte biri birikimlerini bankaya yatırmadan evde tuttuğunu belirtiyor. Yatırımlar yaş gruplarına göre incelendiğinde 35 – 44 yaş grubunun yüzde 49 ile en fazla tasarruf yapan yaş grubu olduğu gözleniyor.

35 yaş üstü dövizci

MasterIndex sonuçlarına göre yatırımlarını döviz olarak değerlendirenlerin oranı her sene düşüyor. Tüm Türkiye genelinde yatırımlarını döviz mevduatında veya evde döviz tutarak değerlendirenlerin oranı yüzde 10. Sadece yatırım yapan nüfus değerlendirildiğinde bu oran yüzde 17'ye çıkıyor.

Dövize yatırım yapanlar yaşlarına göre incelendiğinde 35-54 yaş arası yatırımcıların eski alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemediğini ve daha genç yatırımcıların neredeyse iki katı döviz yatırımı yaptığını gösteriyor.

Karadenizli tasarrufu seviyor

Araştırmaya göre, Karadeniz Bölgesi'nde yaşayanların yüzde 60'ı tasarruf yaptığını belirterek, diğer bölgelerde yaşayanların önüne geçiyor. Karadeniz bölgesi halkı, diğer bölgelerde yaşayanlara oranla hemen hemen tüm tasarruf araçlarını kullanmada öncü. Karadeniz Bölgesi halkı yüzde 17 oran ile döviz alıp yastık altı yatırımı, yüzde 20'si Türk Lirası banka faizini, yüzde 16'sı ile hisse senedini, yüzde 6 ile repoyu diğer bölgelerde yaşayanlardan daha fazla kullanıyor. Bölgelere göre en fazla tercih edilen tasarruf aracının ne olduğu incelendiğinde Marmara Bölgesi'nde yaşayanların yüzde 23'ünün Türk Lirası 'yastık altı'nı tasarruf aracı olarak kullandığı görülüyor. Altın alımında ise yüzde 17'lik tercihle İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayanlar başı çekiyor.

Tercih pırlantaya kayıyor

ALTINBAŞ Genel Müdürü Atilla Keskin, Türkiye'de tüketici tercihlerinin hızla altından pırlantaya kaydığını bildirdi. Keskin, yaptığı açıklamada, Altınbaş'ın bu yıl 80 milyon dolar ciroya ulaşacağını, cironun hemen hemen yarısını pırlanta ve mücevherin oluşturacağını, altının payının ise giderek azaldığını söyledi.

Son 4-5 yıldır bütün iletişim ve yapılanmalarını pırlanta ve mücevher üzerine yaptıklarını, bu alanda büyümek istediklerini ifade eden Keskin, ''Türkiye'de halkta altının ciddi bir karşılığı var. Onu tamamen boş bırakmayacağız. Pırlantayla beraber altın da satacağız. Ancak tasarım ve teması olacak şekilde, koleksiyonlar üreterek bunu yapacağız. Alyansın ise önü çok açık'' dedi. Atilla Keskin, altının yatırım aracı olma noktasından çıktığını, kendilerinin de bunu istediğini ifade ederek, ''Altının bir yatırım aracı olarak algılanmasını ve kullanılmasını biz de doğru bulmuyoruz. Bu bir takı. Moda sektörünün bir parçasıyız. İnsanlar giydiği elbise ve kullandığı çantaya göre takı takmak istiyor'' dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir