TÜSİAD bizim 'star' üyemiz ama onun gölgesinde değiliz

TÜRKONFED'in yeni Başkanı Erdem Çenesiz, yeni dönemde de öncelikli gündemin KOBİ'ler olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

ANTALYA - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'in yeni Başkanı Erdem Çenesiz,  TÜRKONFED'in, TÜSİAD'ın gölgesinde kaldığı yönündeki düşünceler için, "TÜSİAD bizim star üyemiz. Zaman zaman rol çalabilir. Ancak kesinlikle onun gölgesinde değiliz" diye konuştu.

Çenesiz ayrıca, iktidarın bazı STK'lara ayrıcalık uyguladığı şeklindeki iddialar için de, "Kamunun iktisadi kaynakları birilerine aktarılırken, başkasına aktarılmıyorsa, biz bunu seslendirmek zorunda kalırız" diye konuştu.

Çenesiz, Antalya'da yapılan TÜRKONFED Başkanlar Konseyi Toplantısı öncesi gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenledi.

Konfederasyonun geleneğinde başkanlıkla ilgili görüşmeler yapıldığını, ama kendisinin başkan olarak seçilmesinde herhangi bir bilgisi ve planı olmadığını söyleyen Çenesiz, gösterilen teveccühten dolayı da gurur duyduğunu söyledi.

TÜRKONFED'in kurulduğu günden bu yana 3 dönemi bulunduğunu belirten Çenesiz, bunların 'kurulma', 'kurumsallaşma' ve şimdi de 'derinleme' dönemi olduğunu dile getirdi..

Çenesiz, "Derinleme ve genişleme dönemini en başarılı şekilde yerine getirmek istiyorum. Ana misyonumuz, Türk iş dünyasının daha iyi konuma gelmesi için fikir üretmeye devam etmek olacak" şeklinde konuştu.

TÜSİAD tarafından hazırlanan 'yeni anayasa taslağı' raporu konusunda da görüşlerini bildiren Erdem Çenesiz, söz konusu taslakla ilgili bir toplantı yapmadıklarını bildirdi.

Söz konusu raporunun tartışılmasının çok çeşitli etkenler dikkate alınarak yapıldığını hatırlatan TÜRKONFED Başkanı, "Ben, raporun içeriğinin tartışılmasından yanayım. İçerik nedir ona bakmak lazım" ifadelerini kullandı.

Raporda, farklı düşünce yapısındaki insanların bir araya toplanıp, fikirlerini birleştirmeye çalıştıklarını savunan Çenesiz, kendilerinin de 2007 yılında böyle bir çalışma yaptıklarını hatırlattı.

O raporda, devlet erkinin arasındaki dengelerin adaletli şekilde oluşması, devlet birey arasındaki dengelerin adil olması, eşitlikçi, modern ve toplumsal uzlaşmayla yapılan bir anayasa istediklerini anımsatan Çenesiz, "Bugün bu görüşlerimize herkes katılıyor. Ama böyle bir taslağın, geniş katılımlı yapılması arzusu demokratik taleptir" diye konuştu.

"Raporun içinde beni görüş olarak rahatsız eden çok fazla bir şey çıkmadı" diyen Çenesiz,  ancak söz konusu taslakta ilk 3 maddenin son derece hassas olduğunu savundu.

Hazırlanacak yeni bir anayasa taslağında kamu erkinin artık sivil otoriteyi de kabul etmesi gerektiğinin altını çizen Çenesiz, "İş dünyası ortak bir manzume yayınlayacak olursa, tüm iş dünyası örgütleriyle beraber çalışmaktan mutluluk duyarız, belki böyle bir çağrıyı da biz yaparız" şeklinde konuştu.

Adaletsiz dağılım varsa seslendiririz

Çenesiz, son dönemlerde STK'lar arasında bir ayrım yapıldığı yönündeki iddialara da şu şekilde yanıt verdi:

"Kamu tarafından ayrımcılığa tabi tutulduğumuzu düşünmüyorum. Ama hatayı kendimizde arayacağız. Kamunun iktisadi kaynakları birilerine aktarılırken, başkasına aktarılmıyorsa, biz bunu seslendirmek zorunda kalırız. Ama tek bir kurumu hedef alacak şekilde bir açıklama yapmak doğru olmaz."

Yaklaşan seçimlerle ilgili soruları da yanıtlayan Çenesiz, partilerin aday gösterdiği isimler arasında iş dünyası temsilcilerinin az olmasını da eleştirdi.

Çenesiz, Gelişen siyaset dünyasında, ne yazık ki avukat sayısına ulaşamamış bir işadamı sayısı var. İş dünyasının içinde daha toplumca kabul edilen simalar siyasete girmek istemiyor olabilir. Ama bir taraftan tabuları yıkıp girmek isteyenler de giremedi, seçilemedi" diye konuştu. 

İş dünyasının artık sadece İstanbul'dan mütevellit olmadığının altını çizen Çenesiz, Anadolu iş dünyasının da dünyayla entegre olduğunu, dolayısıyla parlamentoda da bu temsilin daha fazla sayıda olması gerektiğini savundu.

TÜSİAD'la hemfikir olmak zorunda değiliz

TÜRKONFED'in, kendi üyelerinden biri olan TÜSİAD'ın gölgesinde kaldığı yönünde görüş ve düşünceler olduğunun hatırlatılması üzerine de Çenesiz şunları söyledi:

"TÜSİAD bizim star üyemiz ve zaman zaman rol çalabilir. Ancak biz henüz 6. yılımıza yeni girdik. Kendimizi daha yeni anlatabilir pozisyona geldik ve her bölgede varız. Bunun üzerine bir de sektörel yapıyı eklemişiz. Tüm bu üyeler, iş dünyası haricinde bağımsızdır. TÜSİAD bizim içimizdeki bir yapı. TÜRKONFED ise, etnik yapı, dini inanç, yaşam biçimi bakımından bir Türkiye profili. TÜSİAD'la sorunumuz yok, ama onlarla da her zaman hem fikir olmak zorunda değiliz. Zaman zaman farklı görüşler de açıklayabiliriz.

Yeni dönemde de öncelikli gündemin KOBİ'ler olacağını söyleyen Çenesiz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama sektörleri atlamayacağız. Bunun haricinde 'bölgesel kalkınma' bizim ana maddelerimizden biri ve bundan vazgeçemeyiz. Bu hedefe doğru ilerliyoruz. Ajandamızda bunlar var. Şov yok. KOBİ'lerin değişimi veya kendileri değiştirmeleri yönünde tavsiyelerimizi aktaracağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir