TUSKON, hükümetin yanında

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, Anayasa değişiklik paketine destek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Anayasa değişikliğiyle ilgili turuna devam eden hükümet bugün de Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunu (TUSKON) ziyaret etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunu (TUSKON) ziyaret ederek, Anayasa değişikliği paketi hakkında bilgi verdi.

Basına kapalı olarak yaklaşık bir saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiçek, teklifteki maddelerin artabileceğini, önerilerin değerlendirileceğini belirtti.

Çiçek, şöyle konuştu:

"Bir kısım sözcülerin, konuşmacıların 'efendim bu iş aceleye getiriliyor, aceleye getirilmemesi lazım' gibi ne anlama geldiğini değerlendirmekte zorlandığımız bir kısım itirazlarıyla karşılaşıyoruz. Bir konu 28 sene tartışılıyorsa 'bu işe aceleye geliyor' demek ne kadar doğrudur. Tam tersine bir kısım çevreler, millet 'geç kaldınız' derken bir kısmının 'aceleye getiriyorsunuz' demesini çelişki olarak görüyorum. Bu iş gerçekten geç kalmıştır. Ne kadar erken bu değişiklikler yapılabilirse Türkiye anayasadan kaynaklanan sorunları gündeminden çıkarmış olacaktır. Ümit ediyoruz bu süreç milletimizin lehine, hayrına olacaktır. Arzu ederiz ki en geniş çapta uzlaşı olsun, bunu arıyoruz."

"Nihai kararı millet verecek"

Çiçek, bir gazetecinin "Anamuhalefet partisi, 'referanduma gitmeden bunu Anayasa Mahkemesine taşıyacağız' diyor. Anayasa Mahkemesinin kontrol yetkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kendimi Anayasa Mahkemesinin yerine koyarak bir yanıt veremem, haddim değil. Hazırladığımız taslağın uluslararası hukuka, Anayasaya uygun olduğu kanaatindeyiz, bundan hiç tereddüdümüz yok. Götürmek istiyorlarsa Anayasa'daki şartlar gerçekleştiği takdirde götürebilirler. Başvuru hakkı vardır engellemek istemeyiz. Demokraside nihai kararı millet verecektir.

Anlaşılıyor ki bu iş, referanduma gidecek eğer 367'yi bulamazsak. Biz millet adına yetki kullanıyoruz, asilin kendisine gideriz, asilin de böyle yanlış cevap verenlere vereceği tarihi cevabı olacaktır. Milletimiz her defasında kendisini yöneten siyasetçilerden çok önde olmuştur, bu inancımda en ufak bir tereddüdüm yok. Ben milletimize güveniyorum. Millete gideriz, millet ne karar verirse başımızın üstündedir, diğerleri de böyle söylesin."

TUSKON destek verdi

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral de "TUSKON olarak hükümetin mevcut Anayasa'da değişiklikler yapma girişimini destekliyoruz" diyen Meral, değişiklik önerilerinin Meclise getirilmeden önce kendilerine sunulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ülkenin yeni, sivil ve demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu düşündüklerini belirten Meral, şöyle konuştu:

"İktidar ve muhalefetiyle TBMM'deki tüm vekillerimiz, tarihi bir sorumluluğu omuzlarında taşımaktadır. Soğuk savaşın sürdüğü 1980'lerin korku temelli siyaset sistemine ve dışa kapalı korumacı ekonomik sistemine göre hazırlanmış mevcut anayasamız, günümüz Türkiyesinin ihtiyaçlarına cevap veremez haldedir. Artık yeni bir anayasa hazırlayarak tüm vatandaşlarımızın istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak çağdaş düzenlemelerin önünü açmak acil bir görev haline gelmiştir. Açıkta görülüyor ki iktidar üzerine düşeni yapmıştır."

Meral, hazırlanan Anayasa değişiklik taslağını uzmanlarla çalıştıklarını ve önerilerini bir dosya halinde sunduklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir