Tutkuyla üretti, 5 milyon şişe satacak

Dimes Yönetim Kurul Üyesi Orhan Ziya Diren 2014 yılında mevcut satışı 4 kat arttırarak 5 milyon şişe şarap satmayı hedeflediklerini açıkladı. Şarapçılığın tutkuyla yapılabileceğini söyleyen Diren, Tokat'ta yetiştirilen ilk Cabernet Sauvignon üzümünü, 2012

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ziver KELEŞ

TOKAT - Tokat Kazova Vasfi Diren Bağları'nda, bağbozumunu başlatan Dimes Yönetim Kurul Üyesi Orhan Ziya Diren yarım asırlık bir geçmişi olan Diren Şarapları'nın 2014 yılı hedefini 'mevcut satışı 4 kat arttırarak 5 milyon şişenin üzerine çıkarmak' olarak açıkladı.

Diren Şarapları olarak misyonlarını, 'tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiyi Türkiye'de geliştirmek' olarak ifade eden Orhan Diren "Katma değeri yüksek olduğu için, şarapçılık sektörünü geliştirme yönündeki  çabalarımız devam edecek. Dimes,Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörünü geliştirmek için 2003 yılında yüzde 75'i Dimes'in, yüzde 25'i TİGEM'in olmak üzere Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi'ni 30 yıllığına kiraladı. Tokat'ın Turhal ilçesindeki 5.415 dekarlık arazi üzerine kurulu işletmede; bağcılık, damızlık sığır yetiştiriciliği, meyve fidanı yetiştiriciliği gibi çok önemli projelere imza atılıyor. Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi, yapılan yatırımlarla daha da gelişmekte. 2003 yılından 2011 yılına kadar geçen süre boyunca yoğun arazi ıslah çalışmaları, tarla bitkileri üretimi, meyve bahçelerinin ve bağ sistemlerinin kurulması, sürekli artan oranda tarıma elverişli arazi kazandırılması, damla sulama amaçlı sistemlerin kurulması, sertifikalı meyve fidanı satışlarının gerçekleştirilmesi sağlanıyor" dedi.

Süt inekleri ve damızlık boğa ile hayvancılığa da giriyor

Hayvancılık konusunda da iddialı olduklarını belirten Diren "Damızlık hayvan üretimi, en hızlı ve hijyenik şartlarda süt ineklerinin sağımının yapılabilmesi için günümüzün en modern sağım sistemi olan rotary sistem sağım ünitesi kurulması gibi projeler başarıyla hayata geçirildi. Sürgelen yatırımlarla bölge ve tüm Türkiye'deki tarım ve hayvancılığa olan katkılar devam ediyor" şeklinde konuştu.

Diren Şarapları, kaliteli şarap üretimini destekleyerek dünyaya tanıtmak amacıyla yeni yatırımlar hedefliyor. İlk olarak, kendi yöresi olan Tokat'ta, Narince üzümü dışında yeni çeşitlerin yetiştiriciliğini yapıyor. Diren, şu ana kadar sadece Narince üzümü yetiştirilen Tokat bağlarında bir ilki gerçekleştirerek, yerli üzümlerden Boğazkere ve Öküzgözü, yabancı üzümlerden ise Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Shiraz üzümlerinin ilk üretim denemelerini, Tokat'taki kendi bağlarında başarıyla tamamladı. Diren, Tokat'ta yetiştirilen ilk Cabernet Sauvignon üzümünü, 2012 yılında şarap severlerle buluşturmayı hedefliyor. Bu yatırımlarla kapasitesini artıran Diren Şarapları'nın  2014 yılı hedefi de mevcut satışı 4 katına çıkararak 5 milyon şişenin üzerinde satış gerçekleştirmek.

Kalecik Karası ile tanıştıran Fransız: Büyük potansiyel var

Fransa'da Oenoloji (Bağcılık Mühendisliği) bölümünden mezun olduktan sonra çalışmalarını 1991'den beri ülkemizde sürdüren Jan Luc Colisn, Türkiye'yi "Kalecik Karası" ile tanıştırdı. Ülke topraklarında  yetişen üzümlerden kaliteli şaraplar yapmayı başaran Luc Colisn, girdiği yarışmalarda birçok birincilikler elde etti. Şaraplık üzümde ülke kimliği oluşturulmasının şart olduğunu belirten Luc Colisn, öküzgözü, boğazkere ve narincenin buna aday olduğunu ifade etti.  Luc Colisn "Özenle yetiştirilecek bu üzümlerle yapılacak kaliteli şaraplar ülke kimliğini temsil ederek dünya piyasasında yer edinebilir. Tesis kurmadan önce iklim irdelenmeli, toprak tahlileri mutlaka yapılmalı. Makine parkı seçiminde dikkatlı davranılmalı. Şarapçılıkta Türkiye'de oldukça büyük potansiyel var" dedi.

3.6 milyon ton üzümün sadece % 0.2'si şarap oluyor

-Türkiye'de toplam alkollü içecek pazarı 1,1 milyar litre. Şarap ise bu hacmin yalnızca % 6'sını oluşturuyor.

-Türkiye 540 bin hektar bağ alanı ile dünyada beşinci, 3,6 milyon ton üzüm üretimi ile de altıncı sırada yer almaktadır. Toplam üzümün % 0,2'si ile şarap yapılıyor.

-Türkiye'de yıllık kişi başı şarap tüketimi 1 litre

Bu konularda ilginizi çekebilir