Tutuklanma talebi reddedildi

12 Eylül davasında mahkeme, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanma talebini reddetti. Duruşma 11 Mayıs'a ertelendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 12 Eylül Davası 'nda ara karar açıklandı. Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, müdahillik taleplerinin kabulünü, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanması taleplerinin ise "sağlık durumları ve yaşlılıkları gözetildiğinde, daha önce verilen adli kontrol kararı yeterli olduğu" gerekçesiyle reddini istedi. Mahkeme savcının talebini kabul etti. Evren ve Şahinkaya tutuksuz yargılanacak, duruşmaya ise 11 Mayıs'ta devam edilecek.

Mahkeme  Başbakanlık, TBMM, CHP, MHP, DİSK ve Hak-İş'in müdahillik talebini kabul etti. Bireysel müdahillik konusunda ise daha sonra karar verilecek.  Ayrıca İddia makamı işkence dosyalarıyla ilgili de suç duyurunda bulunacak.

Ceza usul kanununa göre, yargılamada istenilen amaca tutukluluk dışında bir tedbirle ulaşıldığı takdirde, sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmemesi gerektiği yönünde düzenleme bulunduğunu ifade eden  Savcı Çetin, sanıkların sağlık durumları ve yaşlılıkları gözetildiğinde, daha önce verilen adli kontrol kararının yeterli olduğu görüş ve kanaatinde olduğunu bildirdi ve tutuklama isteklerinin reddini talep etti.

Ancak sanıkların savunmalarının alınmasına yönelik olmak üzere, duruşmada hazır bulunmaları halinde sağlıkları açısından hayati tehlike oluşturup oluşturmayacağı konusunda İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor aldırılmasını isteyen Çetin, duruşmada tanıklık yapacaklarını belirten kişilerin tanık olarak dinlenmek üzere davetiye çıkarılması talebinde bulundu. Ara karara göre mahkeme, Evren ve Şahinkaya'nın savunmalarının video kaydı ile alınmasına karar verdi. Gerek görülürse iki isim duruşmaya doktor nezaretinde getirelecek.

Ergin: Anayasa esas alınmalı, duygular değil

Ara kararı yorumlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin: "95 yaşın üzerinde 2 sanık şu ya da bu şekilde getirilsin diye müdahillerin taleplerini değerlendirecek olan mahkemedir. Bunu uygun görürse yapar, uygun görmezse yapmaz. Burada acılar yaşanmıştır, sıkıntılar çekilmiştir ama netice itibarıyla anayasal ve yasal çerçevede bir yargılama faaliyeti yapılıyor. Bu faaliyet içerisine hislerimizi, duygularımızı kattığımız oranda adaletten uzaklaşacağımızı düşünüyorum" dedi.
Türkiye çok partili hayata geçtikten bu yana her 8-10 yılda bir darbelere, muhtıralara muhatap olmuş bir ülke diyen Ergin bu şekilde yolumuza devam edemeyiz diye konuştu.


 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir