Uçuş stresi müzikle azalacak!

THY uçaklarında 1 Haziran'dan itibaren çalınacak besteyle yolcuların kendilerini güvende ve mutlu hissetmesi amaçlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Besteleri hazırlayan çello sanatçısı Uğur Işık, yaptığı açıklamada, 6 aylık çalışma sonucu ortaya çıkan melodileri uçaklarda duymaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

Işık, Türk Hava Yolları'nın (THY) eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'dan gelen teklifle çalışmalara başladıklarını ifade ederek, "Türkiye'nin göz bebeği bir kurumdan böyle bir teklif gelince görev olarak addettik. Fakat bu çok büyük bir sorumluluktu" diye konuştu.

THY ekibiyle yaptıklarını ilk toplantıda yeni uçak içi müziklerin niteliği konusunda anlaştıklarını belirten Işık, yolcuların kendilerini daha mutlu, huzurlu ve güvende hissetmelerini sağlayacak müzikleri seçmeye çalıştıklarını vurguladı.

Klasik müziğin yanı sıra Anadolu'dan çıkan bütün eserleri incelediklerini belirten Işık, "Yolcuların dışarıdan kapalı bir ortama girmesi, uçakta bavulunu yerleştirmesi sıkıntılı bir süreç. Bazı yolcuların korkuları olabilir. Bunları atması için de müzik yardımcı" dedi.

THY'nin masalsı bir yolculuğu olduğunu kaydeden Işık, "İçinde böyle mutluluk veren hayat ve yolculukları barındıran bir hikaye gibi. Bunların hepsini bir araya getirince böyle bir eser çıktı" ifadelerini kullandı.

Işık, "Dünyadaki bütün boarding (biniş) müziklerine baktığımızda hazırladığımız melodiler çok farklı ve kendine özgü" dedi.

Uğur Işık, THY'nin logosunda da kazın yer aldığını anımsatarak, "Çok güzel bir fikirdi. Kaz, kıtaları aşan bir kuş, hikayesi de çok güzel. Çocukların da çok sevdiği bir hayvan. Bu işi düşünürken eseri bazı insanlara dinleterek, çalışmayı test ettik" ifadelerini kullandı.

Yeni uçak içi müzikleri engelli arkadaşlarının yanı sıra çocuklara da dinlettiğini anlatan Işık, bu melodileri  dinleyenlerin rahatsızlık duymadığını söyledi.

Uğur Işık, hazırladıkları müziğin farklı kombinasyonlar içerdiğini ve yaklaşık 40 dakika sürdüğünü dile getirerek, müziklerin uçağın kalkış ve inişlerinde ayrı ayrı formatta çalınacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir