Uludere öfkesi yine sokaklara taştı

Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarında 35 köylünün ölümüyle sonuçlanan olay nedeniyle Şanlıurfa, İzmir, Aydın, Adıyaman, Muş, Malatya ve Hakkari protesto gösterilerine sahne oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Şanlıurfa, İzmir, Aydın, Adıyaman, Muş, Malatya ve Hakkari'de bazı guruplar, Irak sınırındaki olayı bahane ederek izinsiz gösteri düzenledi.

Şanlıurfa'da, aralarında BDP'lilerin de bulunduğu ve kendilerine ''Demokrasi Platformu'' adını veren bir grup, Abide Kavşağı yakınındaki Ali Şelli Parkı'nda toplandı. Buradan topluca Atatürk Bulvarı'ndan geçerek açıklama için kent merkezindeki Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne yürümek isteyen grup, izinsiz yürüyüş yapmamaları yönünde polis tarafından uyarıldı.

Kimlik sorgusundan sonra dağılarak açıklamanın yapılacağı alana gitmelerine izin verilen gruptakilerden 5 kişi, üzerlerinde kimlik çıkmayınca gözaltına alındı. Daha sonra iş merkezi önünde toplanan grup, gözaltına alınan arkadaşları serbest bırakılıncaya kadar oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.

Bu sırada terör örgütü lehine çeşitli sloganlar atmaya başlayan gruba polis müdahale etti. Bu esnada gruptakilerden bazıları polise taş attı. Atılan taşlardan 1 kadın ile 4 polis hafif şekilde yaralandı. Olayda kimi iş yerlerinde de küçük çaplı hasar meydana geldi. Olayla ilgili eylemcilerden 36 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Bu arada gözaltına alınmak istenen bir kadının beraberindeki 10 yaşındaki çocuk ağlamaya başlayınca, polislerden biri çocuğu kucağına alarak sakinleştirmeye çalıştı.

İzmir

İzmir'de bir grup, Irak sınırındaki olayı bahane ederek yürüyüş yaptı. Basmane Meydanı'nda toplanan bazı sivil toplum kuruluşlarına mensup bir grup, sloganlar atarak pankartlar açtı.

Geniş güvenlik önlemleri altında Konak Meydanı'na kadar yürüyen grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Adıyaman

Adıyaman'da, BDP, İHD, Eğitim-Sen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından ortaklaşa protesto gösterisinde bulunuldu.

BDP il binasından Atatürk Caddesi'ne doğru ellerindeki pankartlarla sloganlar atarak ilerleyen grup, Demokrasi Parkı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Irak sınırındaki olayda ölen 35 kişi için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunularak, bir süre oturma eylemi yapıldı.

Bu arada gösterileri karşı kaldırımdan izleyen ve ellerinde Türk bayrağı olan karşıt görüşteki bir grup polis tarafından uzaklaştırıldı.

Hakkari

Hakkari'de, çevre yolu üzerinde bir araya gelen bir grup, yola barikat kurarak korsan gösteri yaptı. Bölgeye giden polis ekipleri, kendilerine taş ve molotofkokteyli ile saldıran gruba gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Öte yandan Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin değişik noktalarında izinsiz gösteri düzenleyen gruplara da polis müdahale etti.

Muş

KESK Muş Şubeler Platformu üyeleri, sendika binası önünden başladıkları yürüyüşte sloganlar atarak, Belediye Meydanına geldi.

Burada grup adına basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Necmi Erol, bölgede istihdam olmadığı için sınır ticareti yapıldığını belirterek, yaşanan olayın acı olduğunu söyledi.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan KESK üyeleri daha sonra sessizce dağıldı.

Malatya

Malatya'da İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlumder, Demokratik Anayasa Girişimi Hareketi gibi sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin aralarında bulunduğu grup, PTT önünde toplandı.

Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.

Tatvan

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir gurup BDP'li Cumhuriyet Caddesinde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasının ardından güvenlik tedbiri alan polis ekiplerine, taş ve şişelerle saldıran gruba gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Bu sırada çevredeki vatandaşlar ve çocuklar, göstericilerin attığı taşlar ve biber gazından etkilendi. Yaşanan arbede karşısında bazı vatandaşların bir alışveriş merkezi ile iş yerlerine sığındığı görüldü.

Ancak gazın yoğun olarak hissedildiği alışveriş merkezi anonslar yapılarak boşaltıldı.

Gurubu dağıtan polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir