Ulusal program şekilleniyor
Bakan Çiçek, AB'ye verilecek belgenin son değerlendirmelerden sonra kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı
ANKARA – Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Avrupa Birliği "3. Ulusal Program" Taslağının tamamlandığını açıkladı.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde DSP-MHP-ANAP Hükümeti (57. Hükümet) ve AK Parti Hükümeti (58. Hükümet) döneminde 2 ayrı Ulusal Program hazırlandığını hatırlatarak, Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile görüştükten sonra Ulusal Program'a nihai şeklin verileceğini bildirdi.
Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, 2008-2013 Sulama Eylem Planı'nın da görüşüldüğünü belirtti.
Bir gazetecinin, "Ulusal Program'da, Türkiye Anayasa'yı tamamen değiştirmeyi taahhüt ediyor mu? Anayasa değişikliği ile ilgili daha dar kapsamlı bir değişiklik yapılabileceği haberleri gerçeği yansıtıyor mu?" sorusuna Hükümet Sözcüsü Çiçek, Ulusal Program'da değişiklik öngörülen 131 yasanın bir kısmının Anayasa ile bağlantısının olacağı karşılığını verdi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmelerini hatırlatan bir gazetecinin, "Parlamentonun daha etkin bir şekilde önümüzdeki dönemde çalışması açısından bu görüşmeden anayasa değişikliği konusunda önemli bir sonuç çıkar mı" şeklindeki sorusunu ise Çiçek, "Yeni bir anayasa, ister tümüyle, ister kendilerini ilgilendiren bölümlerinde belli ki daha etkin ve verimli bir kamu hizmeti, bir yargı hizmeti, hangi konudan bahsediyorsak gerçekleştirebilmesi bakımından yürürlükteki anayasanın kifayet etmediği, mutlaka değiştirilmesi gerektiği ortadır. Kaldı ki 1982'den bu yana müteakip defalar değişiklikler yapılmış olmasına rağmen, zaten Anayasa'nın da bütünlüğü büyük ölçüde bozulmuştur. Onun için bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu ortadadır" şeklinde yanıtladı.
"Bakanlar Kurulu toplantısında Tuzla Tersanesi'nin kapatılmasının gündeme gelip gelmediği"ne yönelik soru üzerine Çiçek, böyle bir konunun gündeme gelmediğini söyledi.
"Kafkaslarda barışçıl çözüm çabasındayız"
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, Kafkaslarda meydana gelen olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunulduğunu söyledi. Maalesef Türkiye'nin çevresinin "istikrarsızlıklarla dolu" olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:
"Türkiyemizin güneyindeki iş henüz huzura kavuşmadan, buradaki sıkıntılar henüz bertaraf edilmeden Kafkaslar'da bütün dünya dengelerini bozacak bir önemli gelişme olmuştur.
Tabiatıyla Türkiye bu gelişmelerin hemen yanı başındaki bir ülkedir ve buradan doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle de Türkiye konuyu yakından takip etmekte, kendi imkanları içinde soruna barışçıl bir çözüm bulunabilmesi noktasında da ciddi bir dış politika çabası ve gayreti içinde olmaktadır."
Pakistan'da da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in istifasına ilişkin gelişmelerin de toplantıda ele alındığını bildiren Çiçek, Pakistan'ın Türkiye için öneminin çok farklı olduğunu, iki halk arasında çok ayrı bir ilişki bulunduğunu ifade etti.