”Umarım değişiklik teklifi askıya alınır”

CHP lideri, "Anayasa Mahkemesi, RTÜK'e, YÖK'e benzemez" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "İnşallah Parlamento süreci, orada yaşanacak olaylar iktidarı, 'bırakın artık üstünde durmayın noktasına' getirir. İnşallah Parlamento'nun bu müzakere süreci içinde bir gelişme olur ve bu (Anayasa Değişikliği Teklifi) askıya alınır" dedi.

Baykal, Ankara Sanayi Odasının (ASO) Mart ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği çalışmalarını değerlendirdi.

Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin gerçek gündemi olmadığını, gerçek gündemin vatandaşın yakından hissettiği ekonomik sıkıntılar olduğunu söyleyen Baykal, "Maalesef çok uzun bir süreden beri Türkiye, biz tercih ettiğimiz için değil, halkımız tercih ettiği için değil ama yapay gündemlerin tutsağı haline getirilmiştir. Bunu üzüntüyle karşılıyoruz" dedi.

Muhalefet olarak Türkiye'nin ekonomik alandaki sıkıntılarını gündeme taşımaya çalıştıklarını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin gündemini iktidar belirliyor. Türkiye'nin önüne bir konu atıyor, görmezlikten gelmeniz mümkün değil. Şimdi önümüze getirmiş, Anayasa değişiklikleri gel de konuşma... Konuşmak durumundayız ama ben de çok iyi biliyorum ki Türkiye'nin asıl meselesi bu değildir ve maalesef bu, Türkiye'ye dayatılmış yapay bir konudur, sadece Türkiye'nin meselesi değil, halkın meselesi değildir. Ben, Anadolu'yu geziyorum, gittiğim hiçbir yerde 'ne olacak bu Anayasa meselesi' diyen bir vatandaşı görmedim. Anayasa değişikliğinin içinde sanayici yok, köylü yok, çiftçi yok, esnaf yok, iş adamı yok, vatandaş yok, millet yok ama ülkenin bir numaralı meselesi."

Milletin ihtiyacı olmadığı halde seçimlere çok az bir süre kala, telaş içinde bir Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmeye çalışılmasının hangi ihtiyaçtan kaynaklandığının doğru değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Baykal, birilerinin bu yönde talebi olduğunun herkes tarafından görüldüğünü savundu.

Baykal, "Anayasa değişikliği projesinin üç maddesi esastır, gerisi garnitürdür, sostur. Gerisiyle ilgili bir ihtilaf yoktur. Dün de çıkarabilirlerdi, 5 yıl önce de çıkarabilirlerdi, şimdi de çıkarabilirler. O maddeleri toplasınlar, getirsinler hep beraber çıkarılsın. Kavga nereden geliyor? Kavga 3 maddeden geliyor; Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bir de siyasi parti kapatma konusu" diye konuştu.

"Anayasa Mahkemesi RTÜK'e, YÖK'e benzemez"

Deniz Baykal, yeni düzenlemelerle Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştirilmek istendiğini ve mahkemenin 3 üyesinin Meclis çoğunluğu tarafından seçilir hale getirileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ben samimiyetle inanıyorum ki bu getirilen Anayasa değişikliği, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'yı AKP'nin kontrolünde, denetiminde bir kurul haline dönüştürme amacına yöneliktir. Bunun tartışılır bir yanı yoktur, gerçek budur. Orayı bir siyasi partinin kontrolünde bir organ haline getirmek... Anayasa Mahkemesi, RTÜK'e benzemez, YÖK'e benzemez, diğer özel kuruluşlara da benzemez. Bu Anayasa Mahkemesi, yani ülkenin temel organı."

Anayasa Mahkemesinin zaman zaman muhalefet olarak kendilerini de rahatsız eden kararlar aldığını ancak her durumda Yüksek Mahkemenin kararlarını saygıyla karşıladıklarını söyleyen Baykal, Yüksek Mahkemenin hiçbir zaman bir siyasi partinin organı gibi düşünülemeyeceğini vurguladı.

Anayasa Mahkemesini mevcut kimliğinden çıkararak, bir siyasi partinin uzantısı haline dönüştürmenin Türkiye'de ciddi bir hukuk krizini ülkeye dayatmak anlamına geleceğini savunan Baykal, bu bakımdan yanlış ve sakıncalı olduğunu söyledi.

"Başbakan Erdoğan'ın yaklaşımı yanlış"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Biz şimdiye kadar kimsenin alamadığı riski alıyoruz" dediğini ifade eden Baykal, "Devlet yönetmek, bir ülkenin kaderi üzerinde hiçbir zorunluluk, ihtiyaç yokken risk almak anlamına gelmez. Bu çok yanlıştır, çok sakıncalıdır" dedi.

Erdoğan'ın, "Elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyuyoruz" şeklindeki sözlerinin de yanlış ve sakıncalı bir yaklaşım olduğunu savunan Baykal, "(Türkiye'nin dengesini, huzurunu, sükunetini tehlikeye atmayı biz şu açıdan, bu açıdan yararlı görerek, bu istikamette harekete mi geçiyoruz) demek istiyor. Yarın inşallah Parlamento süreci, orada yaşanacak olaylar iktidarı, 'bırakın artık üstünde durmayın noktasına' getirir. İnşallah Parlamento'nun bu müzakere süreci içinde bir gelişme olur ve bu, askıya alınır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir