Ümit Kocasakal beraat etti

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal'a "Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla açılan dava karara bağlandı. Hakim suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle Kocasakal ile birlikte 10 sanığın ayrı ayrı beraatine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 Baro yöneticisi hakkında "Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla açılan dava bugün karara bağlandı. Yaklaşık 3 saat süren duruşma sonunda kararını açıklayan hakim, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın ayrı ayrı beraatine karar verdi. 

Saat 10:00'da başlayan dava Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya haklarında "Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan 2'şer yıldan 4'er yıla kadar hapsi istenen ve tutuksuz yargılanan Ümit Kocasakal ile İstanbul Barosu Yönetim Kurulu ve diğer kurullarında görevli bulunan Hasan Kılıç, Mehmet Durakoğlu, Başar Yaltı, Turgay Demirci, Hüseyin Özbek, Ayşe Füsun Dikmenli, Ufuk Özkap, Aydeniz Tuskan ve İsmail Altay katıldı. 

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın "Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan 2'şer yıldan 4'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. 

Kocasakal beraat talep etti

Mütalaaya karşı savunma yapan Ümit Kocasakal, "Sizden beraat talep etmiyorum. Sizden sadece vicdanınıza ve hukuka göre karar vermenizi istiyorum" dedi. Diğer sanıklarda suç işlemediklerini, görevlerini yaptıklarını ve beraat talep etmediklerini söyledi. Yaklaşık 3 saat süren duruşma sonunda kararını açıklayan hakim, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın ayrı ayrı beraatine karar verdi. 

Davanın ardından Kocasakal, Silivri Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Kocasakal, "Salonda hiçbirimiz beraat talep etmedik. Bizler sadece vicdana ve hukuka göre karar verilmesini talep ettik. Yargı kendisiyle ilgili hükmü verdi. Bir kanadı mahkumiyet istedi. Kendisiyle ilgili yargıyla ilgili ama hakim yargıyla ilgili olarak beraat kararı verdi. Dolayısıyla bu karar bu anlamda önemlidir. Biz zaten bir suç işlediğimizi hiç düşünmedik. Hiç düşünmüyoruz. Ama bu karar Türk hukuku için, bu ülkede şu anda yaşanan gelişmeleri görüyorsunuz, bu ülkenin hukuk tarihine geçecek bir karardır. O anlamda önemlidir" dedi. 

Soruşturma neden açılmıştı?

Balyoz davasında avukatların haklarının kullanılmadığını protesto etmek için duruşma salonuna giren ve açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 yönetim kurulu üyesinin yargı görevini etkilemeye teşebbüs suçundan 4’er yıl hapisle yargılandıkları dava, savcının dosyaya yeni atandığını söyleyerek süre istemesi üzerine 24 Şubat'a ertelenmişti.

Ümit Kocasakal ve diğer baro yöneticileri, 6 Nisan 2012'de Silivri'de görülen Balyoz Davası'nı protesto eden sanık avukatlarına destek vermek üzere duruşma salonuna gelmiş mahkemeden izin almadan açıklama yapmıştı.

Açıklamayı yapan İstanbul Baro Başkanı Kocasakal mahkemenin adil yargılama hakkının ihlali, silahların eşitliğine aykırı davranışları ve avukatlık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamardan vazgeçmesini istediklerini söylemişti. "Bizim hiçbir kuruluşun denetimine ihtiyacımız yok. Yargının denetimi kendi mekanizması içindedir" diyen mahkeme heyeti, Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 10 avukat hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkemenin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında dava açmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir