Üniter yapı zarar görmeyecek

Bakan Atalay, partisinin İstanbul İl Başkanlığının "Siyaset Akademisi" programında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Bugün, bu demokratik alan genişlerken, insanlar kendilerini daha fazla özgür hissederken, üniter yapımız asla zarar görmeyecektir" dedi.

Bakan Atalay, partisinin İstanbul İl Başkanlığının "Siyaset Akademisi" programı kapsamında  Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde katılımcılara "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" hakkında bilgi verdi.

Korkuyla toplumsal sorunların çözülemeyeceğini belirten Atalay, herkes birbirinin yerine kendisini koyarak empati yapması gerektiğini, sorunların ancak bu şekilde çözülebileceğini kaydetti.

"Demokratik Açılım'ın iki boyutu var"

Bu nedenle söz konusu projeyi organize ettiklerini belirten Atalay, "Demokratik Açılım'ın iki boyutu var. Birinci boyutu, demokratik haklarımızın genişlemesi, demokrasimizin standartlarının genişletilmesi ve herkese daha fazla özgürlük, daha fazla insan hakları" diye konuştu.

Tüm sorunlarla ilgili daha fazla özgürlük getirmek istediklerini belirten Atalay, daha fazla özgürlükten hiçbir ülkenin, hiçbir toplumun zarar görmeyeceğini vurguladı.

Bakan Atalay, söz konusu projeyle ilgili toplumsal boyutta çalışmalarının da olduğunu, iktidara geldikleri 2002'den bu yana her zaman "Demokratik Açılım" yanlısı olduklarını vurguladı.

İktidara geldikleri ilk yıl olağanüstü hal bölgesi uygulamasını kaldırdıklarını hatırlatan Atalay, bugüne kadar Türkiye'de demokratik alanı genişletmek için her türlü çalışmayı yaptıklarını dile getirdi.

Teröre verilen destek

Bakan Atalay, geçmişte Avrupa'daki değişik ülkelerin teröre destek verdiğini, Avrupa'da terör örgütünün uzantılarının, finans kaynaklarının bulunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı'nın ve kendisinin, terörle mücadele konusunda girişmeleri sonucu, Avrupa'daki söz konusu ülkelerin artık teröre destek vermediğini ifade eden Atalay, "Fransa'nın bile terör örgütüyle mücadele konusunda somut adımlar atmaya başladığını" ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun son olarak Kuzey Irak'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Atalay, "Kuzey Irak, Türkiye'ye saldırılar yapan, terör getiren, terör örgütünün yaşama yeri olmaktan çıkacak" dedi.

Hepimizin sorunu

Hazırladıkları projenin önümüzdeki hafta TBMM'ye geleceğini anımsatan Atalay, "Bu sadece AK Parti'nin projesi değil. Terör sadece AK Parti'nin bir sorunu değil. Sadece Hükümet'in de bir sorunu değil. Bu, bütün Türkiye'nin sorunudur. Bütün Türkiye'nin terördür. Özellikle bütün siyasi partilerin sorunudur" diye konuştu.

Toplumsal mutabakatı sağlayarak, "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi"ni çıkartmak istediklerini ifade eden Atalay, herkesin görüşünü almak amacıyla sivil toplum kuruluşları ve iki parti dışındaki tüm siyasi partilerle görüştüklerini kaydetti.

"Bu konular büyük konular. Büyük konuları dirayetli, güçlü iktidarlar çözer" diyen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer her tepkide sallanırsanız bu konular çözülmez. Siyaset gibi küçük hesaplar yapılarak bu konular çözülmez. Türkiye'de 'böyle gelmiş böyle gider' denilen konulara dokunuyoruz. AB'yi dondurmuşlardı 1959'dan bu yana, ama biz onu çözdük. Türkiye'nin bu sorununu da çözmesi gerekir. Allah'ın izniyle de çözeceğiz. Bu konuda bizim muhatabımız millet ve milletin temsilcileri olan TBMM'dir. Bu konuda illegal yapılar, kişiler asla bizim muhatabımız değil."

Atalay, terörün büyük bir sektör olduğunu, hiçbir şeyin göründüğü kadar yalın olmadığını, terörün arka planında çok farklı şeylerin bulunduğunu kaydederek, siyasi ve ticari bir sektör olan terörden faydalananlar bulunduğunu söyledi.