Üretimi de özel sektör yapacak

Elektrik üretim şirketlerinin özel sektöre devrinin 2-3 yılda tamamlanması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Türkiye'de elektrik dağıtımının yarısının özel sektöre geçmesini ardından, üretimde de özel sektör söz sahibi olacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik üretim şirketlerinin özel sektöre devrini 2-3 yılda tamamlamayı düşündüklerini bildirdi.

Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Citi Grup ve Oyak Yatırımın, enerji sektörünün geleceği ve elektrik üretim tesislerinin özelleştirmeleriyle ilgili düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, elektrik üretim, termik ve hidro elektrik santrallerinin özelleştirme sürecinin henüz başında olduklarını, bu toplantı ile hissedarlar ve paydaşlarla bir araya geldiklerini söyledi.

Özelleştirme ile Türkiye'de elektrik üretiminde ve dağıtımında rekabetçi piyasa yapısına ulaşmayı amaçladıklarını vurgulayan Şimşek, "Bizim baz senaryomuza göre, elektrik üretim şirketlerinin özel sektöre devrini 2-3 yılda tamamlarız diye düşünüyoruz. Bu, tabii ki kısmen piyasa şartlarıyla da ilgili" dedi.

Türkiye'de şu anda elektrik tüketiminde yıllık yüzde 7'lik artışın söz konusu olduğunun altını çizen Şimşek, bu ihtiyacın yıllık 3-4 bin megavat civarında ekstra kurulu kapasiteyi gerektirdiğini, bunun hemen hemen tamamını özel sektör eliyle yapmak istediklerini vurguladı.

Türkiye tüketimde ilk 3'e girebilir

Citibank A.Ş. Genel Müdürü Serra Akçaoğlu da, Türkiye'nin bölgesinde önemli bir enerji üssü haline geldiğini, ülkedeki enerji sektörüne hem yerli hem de yabancı yatırımcının büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Akçaoğlu, Citi ve Oyak Yatırım'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na elektrik üretim tesislerinin özelleştirmelerinde danışmanlık hizmeti sunduğunu belirtti.

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda Avrupa'da tüketim sıralamasında ilk 3'e girmesi beklenen bir ülke olduğunun altını çizen Akçaoğlu, elektriğin önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin ekonomik büyüme ve sosyal refah artışında en büyük gereksinim olacağını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir