Uşak iplik sektörü Ar-Ge'ye daha fazla önem vermeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arif ÖZTAN / Uşak Tekstil İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı

Tekstil sektörü Uşak'ta 400 yıllık geçmişe sahip. Türkiye'de tekstil sanayinin etkin olduğu 6 ilden birisiyiz.

Türkiye'de 1913 yılında yapılan sanayi envanterinde 13 tekstil fabrikasının 3'ünün Uşak'da olduğunu, yünlü ipliğin ve yünlü kumaşın, askeriyemizin kışlık kumaşlarının Uşak tekstil sektörü tarafından üretildiğini iplik sektörü duayenleri biliyor.

Uşak'ta yılda 5-6 bin ton yünlü iplik üretilir.  Bunlar triko, çorap ve kumaş sektörüne gönderilir. Esas ağırlık nihai malda battaniye üretimidir. Uşaklı sanayicinin tesislerinde günlük 600-700 ton civarında ürettiği iplikten 100 - 150 tonu ile  battaniye ve kilim dokunur.  Yaklaşık  200 -250 tonu ihraç edilir. Kalan 150 - 200 ton iplik, İstanbul, Denizli, Bursa gibi tekstil merkezlerinde mamul hale getirilir. İlimizde üretilen ipliğin yüzde 80-90 'nı rejenere iplik olup yeniden dönüşümden elde edilir. Ucuz olduğu için rekabet şansı yüksektir.

İplik sektörü bilindiği  gibi 2006- 2009 yıllarında büyük sıkıntılar yaşadı. ABD'nin pamuk politikasıyla Türkiye pamuk ekim alanlarının azalması, Pakistan'daki sel felaketi, Hindistan'ın pamuk ihracatını yasaklaması, Çin'in yüksek miktarlarda pamuk alımı yapması son 2 yılda pamuk fiyatlarının ikiye katlanmasına sebep oldu. Türkiye genelinde birçok işletme hammadde bulamadığından ara verip, kesintili çalışmak zorunda kaldı. Bir de buna ithal iplik eklenince iplik sektörü ciddi anlamda zora girdi. 2009 yılında ithal edilen 650 bin ton ipliğe yaklaşık 2 milyar dolar dövizimiz gitmiştir. İthalatın bu denli yüksek olması iplik sektöründe sıkıntı yaratmış fakat daha sonra ithal ipliğe anti-damping önlemlerinin alınması sektörü rahatlatmıştır. Biliyoruz ki iplik sektörü öksürdüğü zaman ipliğe bağlı sektörler zatürree olur. Özellikle pamuk fiyatlarının dünya piyasasında artması rejenere ipliği alternatif hale getirmiştir. Tarlasız ürettiğimiz 350 bin ton/yıl hammaddeyi ipliğe dönüştüren şehrimiz geri dönüşümün merkezi haline gelmiştir.

2010 'nun başından itibaren iplik sektörü canlandı. Fakat 2011 Temmuz ayında kaldırılacağı söylenen ithal iplikteki anti-damping sanayicimizi endişelendiriyor. Hükümetimizden bu konuda etkin tedbirlerin devamını bekliyoruz.

Çorap sektöründe dünyada Amerika ile birinciliği tartışılan Türkiye'de son bir yıldır iplik sektörü piyasası normal düzeyde seyrediyor.  Uşak ilinin iplik sektöründe önemi büyüktür. Çorap firmalarına günde 100 tonun üzerinde iplik gidiyor. Biz rakiplerimizle iplik sektöründe rekabet edebilmek için teknolojimizi yenilemeye devam ediyoruz. İthal ipliğe giden dövizimizin içeride kalmasını ve atıl kapasitelerimizin aktif hale geldiği son bir yılın devamını istiyoruz. Uşak olarak Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem vermeliyiz. Dünya pazarında rekabet edebilmek için yeni, özellikli ürünler geliştirmeliyiz. Yanmaz iplik , tüysüz iplik, anti bakteriyel iplik, organik iplik, soya elyafı, bambu elyafı gibi yeni hammadde çeşitleri üzerine çalışmalar yürütmeliyiz. Üniversitemizi, avantajlarımızı kullanmalıyız. Ar-Ge çalışmalarında üniversite hocalarımızı ve öğrencilerimizi sahada görmek isteriz.