Uşak'ta iplik fabrikalarının yüzde 20'si kapalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsmail KARAMAN / Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

İplik sektörümüz, Çin ve Endonezya'dan gelen iplikler yüzünden zor durumda. Buna paralel olarak Uşak'ta da iplik sektörü can çekişiyor. Bu iki ülkeden gelen ipliklerden dolayı imalatçıları çok zor durumlara düştü. Yaptığımız bir araştırma Uşaklı iplik üreticilerinin kapasitelerinin 3 yıl içerinde yüzde 40 azaldığını gösteriyor. Son dönemde girdi maliyetlerinin yüzde 20 oranlarında artması da ihracat şansımızı giderek azaltıyor. Open-end ipliği üreten imalatçılar, işçi sayılarında neredeyse yarı yarıya azalma yaptılar. Şu anda fabrikaların da yüzde 20'si kapalı.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak buna seyirci kalamayız. 6 ticaret ve sanayi odası ve iplik imalatçıları ile birlikte bir süre önce Dış Ticaret Müsteşarlığı'na müracaat ederek "ithal ipliğe antidamping vergisi" konulmasını sağladık. Bu sayede kilogram başına 1,03 dolar geçici koruma önlemi getirildi. Tabi bunun süresi 200 gün ile sınırlandırıldı. Ancak bu uygulama hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren imalatçıların tepkisi ile esnetildi. İplik ithalatındaki 1,03 dolarlık geçici koruma önlemi değiştirilerek yumuşatıldı. 2 ile 9 numaraya kadar ipliklerde yüze 9,9; 25 numaraya kadar olan ipliklerde yüzde 15 ve 25 numara üzeri ipliklerde yüzde 20 oranında 3 yıl süre ile vergi uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca koruma önlemi niteliği kaybolarak antidamping vergisine dönüştürüldü. Biz, bu antidamping uygulamasının sadece iplikle değil, hazır giyim, ham ve dokuma kumaşlarda da uygulanmasını istiyoruz.

Bu yıl teşvikte birçok problemi de yaşadık. Yatırım teşvik, asgari geçim indirimi nedeniyle kursağımızda kaldı. Gelir vergisi stopajı neredeyse tamamen ortadan kalktı. Uşak'ta yatırım yapan işverenlerin, muaf oldukları Gelir Vergisi Stopajı bir anlamda iptal edildi. Çalışan başına 77,57'lik Gelir Vergisi Stopajı teşviki, asgari geçim indirimine gidiyor. Bununla ilgili makamlara yazı yazarak itirazlarımızda bulunduk. Ancak uygulamada herhangi bir değişiklik olmadı.

İçinde bulunduğumuz ortamda reel sektöre çok daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Ülkede imalat olmadığı sürece, dışa bağımlı bir hal alacağımıza kimsenin şüphesi olmasın.

Yatırım teşvik mevcut üreticiler için bu sene sona eriyor. Dışarıdan gelen üreticiler içinse 2012 yılına kadar uygulama devam edecek. Teşvik uygulamasındaki aksaklık burada da kendini gösteriyor. Bizler artık sektörel ve bölgesel teşviklerden faydalanmalıyız. Bunun ile ilgili olarak hızlandırılan çalışmaların bir an önce sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Yoksa üretim sektöründeki sıkıntılar her geçen gün artarak devam edecektir.