Uşaklı gurbetçinin mektubu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UŞAK'TAN / Hulusi DİNCER

Bugünki köşe yazımda yıllardır gurbette yaşayan Uşaklı gurbetçi Harun Gök'ten gelen mektubu sizlerle paylaşacağım. Her seferinde yazılarımda Uşak'la ilgili gelişmeleri ve sorunları, Uşaklılar'a aktarırım. Bu sefer bir değişiklik yaparak, bir Uşaklı'nın yazısını sizlere ulaştırmak istiyorum. Harun Gök'ün mektubunda dile getirdiklerini aynen paylaştığımı da yazımın başında belirtmek isterim. Uşaklı gurbetçilerin senelerdir her izin döneminde çektiği yol çilesinin son bulması için başlattığımız bu girişime basın mensuplarımızın yanı sıra milletvekillerimiz ve valimizin de destek olmasını rica ediyorum. İşte gurbetçimizin mektubu:

"Senelerdir uçakla İzmir veya Antalya'ya gider, oradan da 5-6 saat Uşak'a varmak için uğraşırız. Bilhassa yaz aylarında izin mevsiminde her İzmir  uçağının en az üçte biri Uşaklı yolculardan oluşur. Bazılarını akrabaları karşılar ama çoğu da otobüs ve taksilerle memlekete varmaya çalışır. Her sene onlarca insanımız ise İzmir-Uşak arasında trafik kazalarına kurban gider. Uşak Havaalanı'nın açılmasıyla beraber iki senedir ben ve ailem İstanbul üzerinden Uşak'a uçuyoruz. Fakat bu şekilde uçan Uşaklı çok az çünkü bağlantı saatleri çok uzun aralıklı. Ben Almanya'da Öger Türk Tur ile bu konu hakkında görüşmelerde bulundum ve müspet sonuç aldım. Sadece Münih çevresinden 20 bin Uşaklı, Gedizli, Çivrilli ve Afyonlu; tüm Almanya'da ise 60 bin-80 bin Uşaklı olduğunu ve dolayısıyla büyük bir yolcu kapasitesi bulunduğunu belirttik. Kendileri 2008 yaz sezonunda Uşak uçuşlarını teknik olarak müsait olduğu takdirde yapmak için çalışacaklarını söylediler. Simdi geriye Uşak Havaalanı'nda gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için gümrük gişelerinin konulması ve pistin eğer daha genişletilmediyse, hemen genişletilmesi kalıyor. Çünkü en son duyumlarımıza göre AtlasJet, Uşak seferlerine 90 kişilik uçaklar yerine 144 kişilik A319 tipi Airbus uçaklarını koymak istiyormuş. Sizlerden gümrük gişesi ve pist konusunda yardım ve girişimlerde bulunmanızı istirham ediyoruz. Zonguldak'a bile önümüzdeki yaz döneminde 134 kişilik Boeing uçakları kalkacakmış. Halbuki Almanya'da sayı olarak Türk vatandaşlarının başında Sivas, Kayseri ve de tüm Karadenizliler'in ardından Uşaklılar geliyor. Yaptığım araştırmalara göre Almanya'daki Türkler'in ortalama yüzde 8-10'u, Uşaklı. Dolayısıyla yolcu bulma sorunu kesinlikle yaşanmaz. Potansiyel çok büyük ama şu ana kadar göz ardı edilmiş durumda. Gereğini yapmanızı tüm gurbetçi Uşaklılar ve Uşak'a komşu çevre il ve ilçelerde yaşayan gurbetçiler için istiyorum."

Buradaki önerileri değerlendirmek devlet büyüklerine düşer. Çünkü bu önerilerin yerine getirilmesi hem onların görev yaptığının bir ispatı olacaktır hem de Uşak'a katkı sağlayacaktır inancındayım. Çünkü gurbetçilerin ve Uşak'ın buna ihtiyacı vardır. Yatırımlarla gelişen ve büyüyen Uşak için bu öneri dikkate alınmalıdır.