”Uzlaşma ve mutabakat olursa destek veririz”

DP Genel Başkanı Soylu, anayasa değişikliğine ilişkin sorulara cevap verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HATAY - Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, "Siyasi partiler ve seçim kanunu değişmeli, uzlaşma ve mutabakat olursa anayasanın da değişmesine destek veririz" şeklinde konuştu. 

Soylu, Hatay'da partisinin il kongresinde yaptığı konuşmada, 6 ay önce Çanakkale'den başlattığı "Beyaz Yürüyüş" projesiyle DP'nin yeniden şahlandığına tanık olunduğunu söyledi. 

Hatay'ın değişik kültürleri bünyesinde barındırmasıyla dünyaya örnek barış ve hoşgörü kenti olduğunu belirten Soylu, Alevi, Sunni, Kürt, Çerkez, Laz, Arap gibi ayrımlara karşı olduğunu, herkesi kucakladıklarını belirtti. 

AK Parti'nin iktidara gelişinde kendi hatalarının da bulunduğunu ifade eden Soylu, şunları iddia etti: 

"AK Parti iktidarı ülkeyi siyasi kutuplaşmalara sürükleyerek içinden çıkılmaz hale getirmiştir. AK Parti'nin yüzde 47 oy alması onların mahareti değil, bizlerin kabahatidir. Ancak, bu şansı kötüye kullandılar. Ülkeyi geriye götürdüler. 117 bin esnaf kepenk kapattı. Üniversiteyi bitiren 3 gençten birisi işsiz ve gelecek kaygısı yaşıyor. Köylü, işçi, esnaf, emekli, çiftçi kan ağlıyor. Buna karşılık Başbakan ve etrafı zenginleşti." 

Başbakan Erdoğan'ın "sağına Adnan Menderes, soluna Turgut Özal'ı alarak merkez sağın lideriyim" imajı vermeye çalıştığını öne süren Soylu, "Gerçek merkez sağ Demokrat Parti'dir. 1950 yılında Türkçe ezanı Arapça okunmasını ilk biz sağladık. Ama asla bunu siyasete alet etmedik. Bundan prim yapmayı düşünmedik" dedi. 

 

"Mısıra yüzde 2, mazot ve gübreye yüzde 40 zam"

Çiftçinin mağdur olduğunu, hükümetin üreticilerle alay ettiğini söyleyen Soylu, "Pamuğu, güneşi olmayan ülkelerden ithal etmeye başladık. Tütün, fındık, buğday, mısır üreticileri arazilerini bankalara ipotek ettirdi. Mısır, geçen yıl 43 kuruştu, bu yıl yüzde 2 zam yapıldı, ancak enerjiye, mazota, gübreye yüzde 40 zam geldi. Çiftçi diz çökmek durumunda kaldı. Her şeyini satarak Bağkur'dan emekli olmayı tercih etti. Memurların yüzde 80'i kredi ve banka kartları, öğrenciler harç mağduru oldu. Karşılıksız çek-senetler arttı" diye konuştu. 

Anayasa değişikliğine destek vereceklerini ifade eden Soylu, şunları kaydetti: 

"AK Parti'nin kapatılmamasına sevindik. Bunu AK Parti'nin icraatlarını beğendiğimiz için yapmadık. Partileri millet açar, millet kapatır. Şimdi buradan Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum. Şayet samimiyse öncelikle siyasi partiler ve seçim kanununu değiştirmeli. Uzlaşma, mutabakat ile anayasanın değişmesine destek veririz." 

Türkiye'nin son 6 yıldır dış siyasette gücünü kaybettiğini öne süren Soylu, "Şayet güçlü olunsaydı Kerkük, KKTC, Avrupa Birliği ilişkilerinde önemli adımlar atılırdı. Bulunduğumuz coğrafya, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı için büyük önem taşıyan Rusya-Gürcistan olayında da Türkiye net tavrını gösteremedi. Pasif dış politika yüzünden komşularımızla kötü olduk" dedi. 

Divan Başkanlığını DP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ceylan'ın yaptığı genel kurulda, konuşmaların ardından Cemal Güleryüz'ün hazırladığı tek liste ile seçimlere gidildi.