Vakıfbank 434.6 milyon lira net kâr elde etti

Vakıfbank'ın yılın ilk çeyreğindeki konsolide net kârı 434.6 milyon lira oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VakıfBank, 2015 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın ilk çeyreğine göre %16 artışla 434.6 milyon TL net kar elde etti. 2013 ve 2014 yıllarında olduğu gibi, 2015 yılının ilk çeyreğinde de net karını yıllık bazda sektör ortalamasının üzerinde artıran VakıfBank’ın aktif büyüklüğü, yıllık %21 artışla 168 milyar TL’yi, nakdi kredileri yıllık %26 artışla 112 milyar TL’yi aşarken, toplam mevduatı ise yıllık %20 büyüme ile 100 milyar TL’ye ulaştı. 

2015 yılı ilk çeyrek konsolide olmayan finansal sonuçlarını değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, “Özellikle yurt dışı piyasalar kaynaklı hareketliliğin yüksek olduğu bir dönem olması ve gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik endişelerin artmış olmasına rağmen, karlılığımızı artırmaya ve ülke ekonomisine destek olmaya devam ettik. VakıfBank’ın yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisine sağladığı nakdi ve gayri nakdi kredi toplamı 142.5 milyar TL’ye yükseldi” dedi.

İstikrarlı kar artışı ve büyüme

2013 ve 2014 yıllarında olduğu gibi, 2015 yılının ilk çeyreğinde de VakıfBank’ın net karını sektör ortalamasının üzerinde artırdığını ifade eden Aydoğan, “İstikrarlı şekilde karlılığımızı artırarak büyümeye devam ediyoruz. İlk çeyreği, geçen yılın aynı dönemine göre %16 kar artışı ile tamamladık. 2014 yılında olduğu gibi bu çeyrekte de, hem nakdi kredilerde hem de toplam mevduatta bankamızın pazar payı artmaya devam etmiştir” dedi. 

Ekonomiye kesintisiz destek

2015 yılının ilk çeyreğinde 900’üncü şubeyi açtıklarını ifade eden Aydoğan, “Bugün tüm Türkiye’yi kapsayan 900’ün üzerinde şubemiz ve 15 binden fazla çalışanımız ile müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına yönelik en doğru çözümler üretmeye ve onların yanında olmaya devam ediyoruz. Bu anlayış doğrultusunda, her alanda ekonomiye kesintisiz destek olmaya devam ettik ve yılbaşından bugüne kadar nakdi kredilerimizi, sektör ortalamasının üzerinde, %7.8 oranında büyüterek 112.5 milyar TL’ye yükselttik” dedi.

halil-aydogan.jpgAktif kalitesindeki iyileşme devam ediyor

2014 yılının bilançosundaki en dikkat çekici başarılardan birinin aktif kalitesi tarafında görüldüğünü hatırlatan Aydoğan, “Bu başarının hız kaybetmeden 2015 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiğini görüyoruz. Sektörün takibe dönüşüm oranının değişmediği bir dönemde, varlık satışı ya da aktiften silme yapmadan takibe dönüşüm oranımızı, 2014 yıl sonuna göre 10 baz puan indirmeyi başardık” dedi.

Mevduatta güçlü büyüme

Şube açılışlarının da katkısıyla mevduat alanında güçlü bir büyüme gösterdiklerini belirten Genel Müdür Aydoğan, “Toplam mevduatımız 2014 yıl sonuna göre %8.6 oranında artarak 100 milyar TL seviyesine yükseldi. Toplam mevduattaki pazar payımız bu çeyrekte de artmaya devam ederken, büyümenin ağırlıklı olarak TL mevduat tarafında yoğunlaştığını görmekteyiz. Sektörde TL mevduatlar, yılbaşından bugüne sadece %1.3 oranında artarken, bu oran VakıfBank’ta %7.2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Tabana yaygın ve sadakati yüksek mevduat portföyümüzdeki güçlü büyüme, kredilerdeki büyüme hedeflerimize ulaşmak açısından bize güven veriyor” dedi.

Türkiye’nin Basel III uyumlu ilk sermaye benzeri tahvil ihracı

2015 yılının ilk çeyreğindeki diğer bir önemli gelişmenin sermaye tarafında görüldüğünü ifade eden Aydoğan sözlerine şöyle devam etti: “Şubat ayında Türkiye’nin Basel III uyumlu ilk sermaye benzeri tahvil ihracını gerçekleştirdik. 500 milyon dolar tutarındaki işlem, yaklaşık 10 milyar TL’lik kredi büyümesinin doğuracağı sermaye ihtiyacını karşılayacak seviyede çarpan etkisi yaratmaktadır. Söz konusu işlem sayesinde bankamız, sektör ortalamasının üzerindeki kredi büyümesine rağmen, rakip bankalar arasında yıl sonuna göre sermaye yeterlilik rasyosunu artıran tek banka olmuştur. Mart sonu itibari ile %14.2 seviyesine yükselen sermaye yeterlilik rasyomuz ve yurt dışından temin ettiğimiz uzun vadeli kaynaklarla ülke ekonomisine destek olmaya devam edeceğiz.”

capture-20150508-150447.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir