Vali: 10 işçiden haber alınamıyor

Adana'da Gökdere Köprü Barajı'nda kapak patlaması sonucu sulara kapılan 10 işçiden haber alınamadığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Kozan ilçesinde Gökdere Köprü Barajının Dipsavak Derivasyon Tünelinde kapağın patlaması sonucu kaybolan 10 işçiden haber alınamadığını belirtti.

Coş,  yaptığı açıklamada, bir süre önce su tutulmaya başlanan Gökdere Köprü Barajı'nın, Dipsavak Derivasyon Tüneli kapağının patladığını söyledi.

Tünel kapağının patlaması sonucu sulara kapılarak kaybolan 2 işçinin yaralı olarak kurtulduğunu belirten Coş, kayıp olan işçileri bulmak için de arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Coş, 90 milyon metreküp suyun bulunduğu barajdan tünel kapağının patlaması sonucu ilk anda saniyede 1000 metreküp suyun aktığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Barajdaki 90 milyon metreküp suyun tamamının boşaltılması öngörülüyor. Nehir yatağında toplam 5 köy var. Köylerin kotları yüksek. Suyun bu köylerde zarara yol açmaması için önlem alınıyor. Buradan akan suyun Yedigöze Barajı'nda tutulması planlanıyor. Yedigöze Barajı'ndan da Çatalan Barajı'na su bırakılacak.''

Barajdan akan suların Aladağ-Kozan arasında bir köprüyü su altında bıraktığını dile getiren Coş, burada da alternatif yolun kullanıldığını söyledi.

Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili de  yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Ergen Uşağı Köyü yakınlarındaki Gökdere Köprü Barajı'nın gövdesinde çatlaklar oluştuğunu, bu nedenle baraj yetkililerinin kapakları açmak zorunda kaldığını, bol miktarda suyun bırakıldığını söyledi.

Çevredeki köylülere bilgi verilememiş

Su bırakılmaması halinde daha büyük tehlikelerin oluşabileceği ihtimalinin bulunduğunu anlatan Sevgili, ''Tehlike daha fazla büyümesin diye acil şekilde kapaklar açılmış. İşleyiş çok acil olduğu için çevredeki köylülere bilgi verilememiş. Bu baraj havzası içinde vatandaşların olabileceğine düşünüyoruz. Şu ana kadar bize ulaşan bir can kaybı bilgisi yok'' dedi.

Sevgili, Vali Hüseyin Avni Coş ile görüşerek bilgi aktardıklarını, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden yardım istediklerini, kendisinin de bölgeye seyir halinde olduğunu bildirdi.

Kurtarma çalışmalarına ara verildi
Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, ilçedeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli'nin kapağının patlamasının ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarının gece yapılamayacağını, sabah saatlerinde yeniden çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Sevgili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Köprü Barajı'nın derivasyon tünel kapağında saat 13.00-13.30 arasında patlama meydana geldiğini, kısa süre sonra buraya intikal ettiklerini belirtti.
Yapılan tespit ve sayımlarda 10 kişinin kayıp olduğunu belirlediklerini ifade eden Sevgili, "Olayda 2 kişi yaralı kurtarıldı. Şu anda devlet hastanesinde tedavi görüyorlar. Hayati tehlike yok" dedi.
Arama-kurtarma çalışmalarının gece devam edemeyeceğini belirten Sevgili, şöyle devam etti:
"Takdir edersiniz ki gece olması nedeniyle su debisi çok yüksek. Tahminimize göre yarın sabah itibarıyla su debisi düşecek, şafak vaktiyle arama kurtarma çalışmaları devam edecek. Arama kurtarma çalışmalarına UMKE, sualtı polisi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Konya'dan bir helikopter geldi. Helikopter, ileri düzey tekniğe sahip, su üstünde araştırma yapıyor. Sabah yine gelecek. Herkesle koordinasyonlu çalışıyoruz. Firma yetkilileriyle görüşme halindeyiz. Kayıpların yakınlarıyla irtibatımızı kuruyoruz. Bilgilendiriyoruz."
Sevgili, patlama nedeniyle ilgili araştırmaların ileri aşamada gerçekleşeceğini, nedeninin şimdiden söylenmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Bekleyiş sürüyor
Bu arada, kayıp kişilerden bazılarının ailelerinin şantiye yakınlarında beklediği görüldü. Kayıp operatör Necmettin Karayiğit'in eşi, çocukları ve ağabeyi de bekleyenler arasında bulunuyor.
Karayiğit'in ağabeyi Ahmet Karayiğit, olay karşısında büyük şaşkınlık ve üzüntü yaşadıklarını belirtti.
Kardeşinin yaklaşık 1 yıldır inşaatta çalıştığını dile getiren Karayiğit, "Firmadan bir arkadaşımızdan telefon geldi, onun aracılığıyla öğrendik. Biz de hemen olay yerine geldik. Bekleyişimiz sürüyor. Ama ne olacağını biz de bilmiyoruz. Bizim gibi bekleyen aileler var. Herkesin yüreği yandı. Yetkililerin daha fazla çaba göstermesini istiyoruz" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir