Vallilik işkence iddialarını yalanladı

İstanbul Valiliği, 18 yaşından küçük şüpheliye işkence yapıldığı yolundaki iddianın gerçek dışı olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valiliği, "Terör örgütüne üye olmak ve terör amaçlı mala zarar vermek suçlarından dolayı tutuklanan 18 yaşından küçük şüpheliye işkence yapıldığı yolundaki iddianın gerçek dışı olduğunu" bildirdi.

İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Terör örgütüne üye olmak ve terör amaçlı mala zarar vermek suçlarından dolayı 26 Ekim 2008 tarihinde sevk edildiği Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Maltepe Çocuk Cezaevi Müdürlüğüne teslim edilen Osman B. ile ilgili olarak 1 Kasım 2008 tarihinde bir gazetede sanığın avukatına istinaden yapılan haberde, güvenlik güçlerini asılsız ve insanlık dışı işkence iddiaları ile zan altında bırakacak haberin yer aldığı üzüntü ile öğrenilmiştir" denildi.

"Yapılan araştırmalar ve elde edilen belgeler incelendiğinde, sanık avukatına istinaden yapılan haberin tamamen gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir" ifadesine yer verilen açıklamada, adı geçen şüphelinin haberde iddia edildiği gibi okulundan alınmadığı gibi, bizzat amcası tarafından karakola getirilip teslim edildiği anlatıldı.

Açıklamada, derhal aynı gün, yaşının 18'den küçük olması sebebiyle Taşdelen Jandarma Çocuk Merkezine gönderilen şüphelinin sadece avukatı huzurunda yasal kimlik tespitinin yapıldığı, çocuk merkezinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, yasadışı PKK Kongra-Gel üyesi olmak suçuna istinaden verilen 48 saat süreli gözaltına alma kararı gereğince Taşdelen Çocuk Merkezinde gözaltında tutulduğu ve gözaltındayken avukatı ve ailesiyle görüştürüldüğü bildirildi.

Tüm bu gelişmelerin yasal olarak yerine getirildiği ve tutanağa bağlandığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Çocuk merkezinde yapılan kimlik tespit tutanağında, asılsız iddiaları gündeme getiren avukatın imzası da bulunmaktadır. Taşdelen Çocuk Merkezinde yasal gözaltına alma ve adliyeye sevk edilmeden önce yetkili hastaneden gerekli sağlık raporları aldırılmış ve şüphelinin ifadesi bizzat yetkili cumhuriyet savcısı tarafından alınmıştır.

Şüpheli hakkında yapılan tüm işlemler, yasal mevzuat ve yetkili adli makamların talimatları çerçevesinde yerine getirilmiştir.

Yapılan asılsız iddialarla, güvenlik güçlerimiz kasıtlı olarak yıpratılmaya çalışılmaktadır. Asılsız iddialarla ilgili gerekli hukuki süreç başlatılacaktır."