Van Gogh'un tablosu, Kahire'de çalındı

Müzeden çalınan 'Gelincikler' isimli tablonun bulunması için çalışmalar sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'a ait bir tablo dün sabah saatlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzeden çalındı. Tablonun ilerleyen saatlerde havaalanında ele geçirildiği ileri sürüldü ancak Mısır Kültür Bakanı haberin doğru olmadığını duyurdu.

Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsni, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Gelincikler" adlı tablonun başkentte bulunan ve 19 ve 20. yüzyıl Avrupa sanatına ait önemli bir koleksiyonun sergilendiği Mahmud Halil Müzesinden çalındığını belirtti. Hüsni, "paha biçilmez" dediği tablonun bu sabah müzenin açılmasından sonra yerinden çalındığını da sözlerine ekledi.

Bir müze görevlisinin sorgulandığı ve tablonun Mısır'dan çıkarılmaması için liman ve havalimanlarında önlem alındığı belirtiliyor.

İlk açıklamasından sonra tabloyu çalan iki İtalyan vatandaşının dün akşam yurtdışı kaçmak istedikleri sırada havaalanı polisleri tarafından yakalandığını söyleyen Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü, daha sonra yaptığı yazılı açıklamasında, bakanlık yetkililerinden Muhsin Şaalan'a tablonun bulunduğu bilgisi geldiğini, onun da bu bilgiyi telefonla bakanlığa ilettiğini belirterek, "Şaalan'a tablonun bulunduğunun bildirilmesine rağmen aslında haber doğru değilmiş" ifadesini kullandı. Yakalanan 2 İtalyanın neden gözaltına alındığı ya da serbest bırakılıp bırakılmadığı ise bilinmiyor.

Mahmud Halil Müzesinden çalınmasından saatler sonra bulunan 50 milyon dolar değerindeki "Gelincikler", Van Gogh'un Kahire'de çalınan ikinci eseri oldu. Ünlü ressamın 1978 yılında çalınan bir eseri de 2 yıl sonra Kuveyt'te bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir