Van, vergi terkini bekliyor
Deprem sonrası Van’da geçen 3 yıl içerisinde ekonomide beklenen toparlanma gerçekleşmedi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, vergi terkini beklediklerini söyledi
TAYLAN BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - 2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen iki yıkıcı depremde Van’da 30 bin konut ve 3 binden fazla işyeri yıkılmış, bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Tüm Türkiye’nin yardımlarıyla seferber olduğu Van’da hayat normale dönse de ekonomik kriz yaşanmaya devam ediyor. Deprem sonrası geçen süre içerisinde en önemli taleplerinden birisinin vargi terkini olduğunu belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, bu konuda zaman zaman hükümet yetkilileriyle temasa geçtiklerini ancak hükümetin bu konuya sıcak bakmadığını kaydetti. Takva, “Van depremden önce vergi borcunu ödeyen en sadık iller arasında yer alıyordu. Fakat bir deprem oldu ve esnafımız çok zor sıkıntılar çekti. Biz de bu sıkıntıları çözmek için zaman zaman hükümet yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Fakat bu görüşmelerde ne zaman vergi terkinini gündeme getirsek hep olayı kapatıyorlar. Özellikle 1999 depreminde uygulanan Terkin Kanunu’ndan emsal alarak bir eylem planı hazırladık. Fakat çabalarımız karşılık bulmadı. Ama yine de terkinle ilgili çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.
‘TOKİ ödemeleri, krizi daha şiddetli hissettirecek’
Van’ın asıl kırılma noktasının TOKİ konutlarının geri ödemelerinin başlanmasıyla birlikte yaşanacağını dile getiren Takva, “Esnafın ötelenen borçlar nedeniyle alması gereken riskleri almaması da krizin çarpan etkisini artırıyor. Konutların geri ödemelerinin Nisan 2015’te başlayacağı belirtilmişti ve bu ödemelerin de başlamasıyla Van’ın kasasından 20 yıl boyunca aylık ortalama 7 milyon TL çıkıyor olacak” diye konuştu.
TBMM’de yapılan çalışmalar sonuçsuz kaldı
2014 yılı içerisinde görüşülen torba yasa çalışmalarında hazırladıkları kanun teklifiyle vergi ve SGK primlerinin terkin edilmesi talebinde bulunduklarını dile getiren Van TSO Ankara Direktörü Tolga Yüksel, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine hazırlamış olduğumuz vergi terkini dosyalarıyla bilgiler aktardık. Amacımız komisyon üyelerine Van’ın içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkış yollarını çözüm önerileriyle birlikte anlatmaktı. Kanun teklifinin görüşüldüğü gün komisyona bir sunum da gerçekleştirdik. Fakat görüşmelerde teklif reddedildi. 2015 yılı içerisinde de umudumuz devam ediyor” diye konuştu.
Aylık 25 milyon liralık ödeme tablosu
Van SGK primleri, KOSGEB kredi ödemeleri ve konut taksitlerinin ötelenmesini ve vergi terkini yapılmasını talep ediyor.
Bunlar yapılmadığı takdirde Van TSO verilerine göre ödenecek vergilerin de hesaplanmasıyla Van’ı aylık yaklaşık olarak 25 Milyon TL’lik bir ödeme takvimi bekliyor.
‘İran için etkin tedbirler bekliyoruz’
İran pazarına erişimde ve sınır ticaretinde sorunlar yaşadıklarını anlatan Takva, şunları söyledi: “İran ile etkin ticaret yapmamızı sağlayacak tedbirler alınması gerekirken ne yazık ki daha kötüye giden uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Hükümetin özellikle sınır ticareti konusunda süre ve miktar kotalarını kaldırmasını bekliyoruz. İran’ın finansal sistemi ile bizim finansal sistemimiz arasındaki sıkıntılar, sağlıklı ithalat ve ihracat yapmamızı engelliyor. Yine Van’ın ekonomisini doğrudan etkileyecek bir çevre yolu projesi var. Bunun nihayetlenmesini bekliyoruz. Demiryolunda da Van Gölü üzerinden feribotla geçişin kaldırılıp, gölün kuzeyinden geçiş yaptırılması gerekiyor. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin merkezi Erzurum’da. Orası sınır şehri değil. Birliğin Van’a taşınması talebimiz var. Çözüm sürecinin ekonomik altyapısını güçlendirecek Van-Şırnak karayolunun hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu, bizi Kuzey Irak’a taşıyacak bir karayolu olacak. Şu andaki 6 saatlik mesafe 2.5-3 saate inecek. Böylece Kuzey Irak pazarına erişim süremiz kısalacak. İran’ın dolarla ticaret yapmama kararı da bizi olumlu etkileyecek. En azından dolardaki dalgalanmalardan kurtulacağız.”