Vatandaşa da indirim yapın

Yıldız, benzin zammına ilişkin akaryakıt firmalarının EPDK'yla görüşerek çözüm bulması gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta bayi karlarına ilişkin olarak, "Madem ki indirim yapılabiliniyor, madem ki kar marjının içerisinde böyle bir pay var, o zaman  bununla alakalı düzenlemeyi de, EPDK, ilgili görüşmeler yaparak sağlar" dedi.

Yıldız, Exxon Mobil Projelerden Sorumlu Arama Direktörü Russel Bellis'i Bakanlıkta kabul etti.

Bakan Yıldız, kabulden sonra yaptığı basın açıklamasında, Bellis'in Exxon Mobil'in Karadeniz'de başlatacağı arama çalışmalarıyla ilgili kendilerine bilgi verdiklerini söyledi.

Mart ayının sonlarından dünyanın en büyük ve en modern arama gemilerinden birinin İstanbul boğazından geçtiğini ve Kastamonu İnebolu açıklarında demirlediğini ve montajının yapıldığını belirten Yıldız, bunun teknik çalışmalarıyla ilgili bilgi aldıklarını söyledi.

Akaryakıt fiyatları

Bir gazetecinin akaryakıt fiyatlarına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın değerlendirmesi ve bağımsız kurullara dönük eleştirisini hatırlatması üzerine Yıldız, ham petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda belirlendiğini, bölgedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle akaryakıt fiyatlarının yükseldiğini kaydetti.

Şu andaki fiyat dalgalanmalarının doğalgaz ve petrolün arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanmadığına işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

"İç piyasada bu tamamen serbest piyasada şekilleniyor. Zaman zaman bağımsız kurullarının hükümet tarafından belirlenecek olan politika ve stratejileriyle alakalı kamuoyunda paylaştıkları bilgilerin bazı yanlış anlamalara neden olduğunu gördük. Bugün rafineriden başlayan dağıtım şirketleriyle beraber bayilerin arasındaki korelasyonun, o ilginin, o bağın denetlenmesi ve ilgili mevzuatın düzenlenmesi ile alakalı görevin yapılması lazım. Sayın Başbakanımızın bahsettiği budur.

Tabi ki biz AB üyesi ülkelerin bayi sayısının ortalamasının 3 katı kadar bayi var diyoruz Türkiye'de. Bunun da kar hedeflemeleriyle alakalı sonuçlarını irdeledik. Sayısı çok olan bayinin benzer bir kar elde etmesi için gerek dağıtıcıların gerekse bayilerin büyük müşterilerine yüzde 5-7' ler civarında indirim yaptığını gördük.

Biz bunu tekrar ediyoruz, diyoruz ki bunların vatandaşa, bu tabana yayılması lazım. Madem ki indirim yapılabiliniyor, madem ki kar marjının içerisinde böyle bir pay var, o zaman bununla alakalı düzenlemeyi de, EPDK'nın ilgili görüşmeler yaparak sağlayacağını söylüyoruz."

Taban fiyatı uygulaması ile alakalı konunun sayısı 56 olan dağıtım şirketi ve 14600 civarındaki bayinin arasındaki kar miktarını oluşturacak yapının sağlanması olduğunu belirten Yıldız, burada herhangi bir ihmalden bahsetmediğini ancak böyle bir talebin hangi makul oranda karşılanıp karşılanmayacağı konusundaki görevin bağımsız kurulun olduğunu söyledi.

Ham petrol fiyatları yükseldikçe toplam ciro içindeki verginin payının düştüğüne dikkati çeken Yıldız, bunun en büyük bileşeninin ham petrol fiyatları ve vergi olduğunu, buradaki hem dağıtım hem de bayiler bazındaki hizmet kısmını bağımsız kurulların düzenlediğini ifade etti.

Bir soru üzerine de üst kurullarla ilgili yapı değişikliğinin söz konusu olmadığını belirten Yıldız" buradaki yalnızca bazı görevlerin tanımlarıyla ilgili husustur" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir