Vergide hedef kayıt dışı ve kaçakçılıkla mücadele

Maliye Bakanlığı kayıt dışı ve kaçakçılıkla daha etkin mücadele yapabilmek için 2012 yılında 1.500 yeni Vergi Müfettiş Yardımcısı alarak denetim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ileriye yönelik olarak, Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan şeyi, "kayıt dışı ile mücadele, verginin tabana yayılması ve vergi kanunlarının basit, adil ve anlaşılır olması yönündeki çalışmaların tamamlanması" şeklinde açıklarken, "Buna yönelik olarak, kayıt dışı ile mücadele eylem planını uygulayacağız ve Vergi Usul Kanunu ile Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazacağız" dedi.
Şimşek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yayın organı GÖRÜŞ dergisinin vergi reformunun ele alındığı yeni sayısında, TÜSİAD Ankara Daimi Temsilcisi Eray Akdağ'ın sorularını yanıtladı.
Vergi gelirlerinin, kamu harcamaları finansmanında en sağlıklı kaynak olduğuna değinen Şimşek, bu nedenle vergiye özel önem verdiklerini ifade ederek, "Hükümetimizin 2023 vizyonu doğrultusunda, birçok reform çalışmasına imza attık. Bu reformlarla yatırım, ARGE, üretim ve istihdamı teşvik ediyoruz. Vergilendirmeyi basit, anlaşılır ve adil kılmayı, vergi kayıp ve kaçaklarını minimize etmeyi ve verginin tabana yayılmasını amaçlıyoruz" dedi.
Şimşek, "İleriye yönelik olarak, ülkemizin en çok ihtiyacı olan, kayıt dışı ile mücadele, verginin tabana yayılması ve vergi kanunlarımızın basit, adil ve anlaşılır olması yönündeki çalışmaların tamamlanmasıdır. Buna yönelik olarak, kayıt dışı ile mücadele eylem planını uygulayacağız ve Vergi Usul Kanunu ile Gelir Vergisi Kanununu yeniden yazacağız" dedi.
"Toplumsal farkındalık artırılmalı"
Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele için, mükelleflerin gönüllü uyumunu sağlamanın, yaptırımları caydırıcı hale getirmenin ve toplumsal farkındalığı artırmanın önemine değinerek, bu hedefleri gerçekleştirmek için denetim kapasitesini güçlendirmek ve kurumlar arası veri tabanı paylaşımına ağırlık vermek gerektiğinin de farkında olduklarını ifade etti.
Şimşek, şöyle devam etti:
"Özellikle kayıt dışı ve kaçakçılıkla (sigara, alkol ve akaryakıt gibi mallarda) daha etkin mücadele yapabilmek için 2012 yılında 1.500 yeni Vergi Müfettiş Yardımcısı alarak denetim kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Denetim elemanı sayısını arttırmanın yanında, özellikle Vergi Denetim Kurulu bünyesindeki Risk Analiz Merkezi başta olmak üzere, modern vergi denetim teknik ve araçlarını kullanarak kayıt dışı ve kaçakçılıkla mücadelemizi daha etkin hale getireceğiz. Toplumda vergi bilinci ve ahlakı yerleşmediği sürece kayıt dışı ekonomi tam anlamıyla önlenemez. İşte bunun için basın ve yayın organlarıyla toplum desteğini güçlendirici kampanyalara önümüzdeki dönemde daha da önem vereceğiz."
Bu konularda ilginizi çekebilir