Vergilendirme fasılı müzakereye açıldı

Bakan Bağış, mümkün olan en fazla fasılı en kısa zamanda açmak istediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Türkiye'nin 3,5 yıl önce tarama toplantılarıyla başlayan AB üyelik müzakerelerinde bugün açılan vergilendirme fasılıyla müzakerelere konu toplam 33 fasılın 11'inde süreç başlatılmış oldu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vergilendirme fasılının açılışı için toplanan hükümetlerarası konferansın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Türkiye oyunu kurallarına göre oynamakta kararlı. Maç devam ederken yeni kurallar getirilmesi tepki çekiyor" dedi.

Türkiye'nin yapacağı reformlarla kalan fasıllarda da açılış ve kapanış kriterlerini karşılamaya kararlı olduğunu anlatan Bağış, AB'den beklentilerini, "teknik olarak açılmaya hazır fasılları siyasi nedenlerle engellememesi ve tarama sonu raporu hala yayınlanmayan 9 fasılın bir an önce sonuçlandırılması" şeklinde sıraladı.

Türkiye'nin bu yılın başında açıkladığı Ulusal Program'a uygun şekilde reformları sürdüreceğini belirten Bağış, Türkiye'nin AB katılım sürecinin sadece "iki tarafın da yükümlülüklerine bağlı kalmasıyla hedefine ulaşabileceğini" vurguladı.

Vergilendirme fasılının açılması için gösterdiği çabalar nedeniyle Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'ne ve AB Komisyonu'na teşekkür eden Bağış, AB dönem başkanlığını bu gece yarısı devralacak İsveç'le de "mümkün olan en fazla fasılı en kısa zamanda açmak istediklerini" belirtti.

Bağış, bu kapsamda eğitim ve kültür, ekonomik ve parasal politika, enerji, kamu alımları, sosyal politika ve istihdam ile çevre fasıllarının açılışa hazır ya da hazırlanmakta olduğunu anlattı.

Egemen Bağış, enerji fasılının açılışını veto eden Kıbrıs Rum yönetimini, "maalesef güzel Akdeniz güneşinden faydalanan ve AB'nin diğer üyelerini etkileyen enerji krizinden zarar görmeyen küçük bir AB üyesi, bu fasılı engelleyerek 490 milyon Avrupalının enerji ihtiyacını tehlikeye atabiliyor" sözleriyle eleştirdi.

Bağış, bir soru üzerine, Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılması konusunu "eşit vatandaş olan Ortodoks Rumların ihtiyaçlarının karşılanması" kapsamında değerlendirdiklerini ve bu ihtiyacın anayasaya ve yasal çerçeveye uygun nasıl karşılanabileceği konusunda arayış içinde olduklarını söyledi.

Yunanistan'daki Türk azınlığın da bazı ihtiyaçlarının karşılanması beklentisinde olduklarını anlatan Bağış, bu konunun "eş zamanlı iyi niyet adımı" çerçevesinde çözülmesini istediklerini ifade etti.

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması

Bu arada AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Michael Leigh, TBMM'de kabul edilen, bazı suçlarda askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik düzenlemeye bakışının sorulması üzerine, "Ordu üzerinde sivil kontrol, Katılım Ortaklığı Belgesi'nde Türkiye'nin (yerine getirmesi gereken) kilit öncelikleri arasında. Bu kapsamda Türkiye'nin Avrupa standartlarına yaklaşması son derece önemli" dedi.

Leigh, TBMM'de kabul edilen yasayı henüz inceleme fırsatı bulmadığını, fakat "doğru yönde bir adım atıldığı konusunda Türkiye'ye güven duyduğunu" bildirdi.

Michael Leigh, Türkiye'nin AB üyelik yükümlülüklerini yerine getirirken "daha geniş siyasi uzlaşmaya izin veren bir yöntem izlemesinin" de önem taşıdığını ifade etti.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Kohout ise dönem başkanlıklarının son gününde Türkiye ile vergilendirme faslını açmış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Vergilerin AB'nin belirlediği aralığa uygun olması isteniyor

KDV ve özel tüketim vergilerini kapsayan AB müktesebatına göre KDV uygulamasında yerli ve ithal ürün ayrımı yapılmaması gerekirken, enerji, alkollü içecek ve tütün ürünlerini ilgilendiren özel tüketim vergilerinin AB'nin belirlediği aralığa uygun olması isteniyor.

Doğrudan vergilendirmeyle ilgili AB müktesebatı ise tasarruf mevduatlarının vergilendirmesi ve sınır ötesi ekonomik faaliyetlerde çifte vergilendirmelerin engellenmesini düzenliyor.

Vergilendirme faslıyla ayrıca vergi kaçırmanın önlenmesi ve gelir idarelerinin daha etkin çalışabilmesi için idari işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma hedefleniyor.

Türkiye'nin vergilendirmede AB standartlarına ulaşmasıyla doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında cazibesini artırması bekleniyor.

Bu arada vergilendirme faslı için AB'nin Türkiye'den istediği kapanış kriterleri arasında, alkollü içecekler, ithal tütün ve tütün mamullerinde ayrımcı vergilendirmeyi tamamen durdurması, vergiyle ilgili idari kapasitesinin yeterliliğini ispat etmesi ve vergilendirme konusunda bilişim altyapısını AB ile uyumlu hale getirmesi bulunuyor.