”Vize anlaşması tarihi bir olay”

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, anlaşmanın en kısa zamanda yapılacak çalışmayla yürürlüğe gireceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Türkiye ile Rusya arasında turistik vizenin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın "tarihi bir anlaşma" olduğunu ve "her şeyden önce milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracağını" söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, "Bu anlaşmanın kabulü için metinler hazırlandı ve en kısa zamanda yapılacak çalışmayla anlaşma yürürlüğe girecek" diyen Medvedev, anlaşmayı hazırlayan tüm taraflara teşekkür etti.

Medvedev, bugün yapılan çalışmaların daha önce yapılmış kapsamlı çalışmaların bir devamı mahiyetinde olduğunu ifade etti.

Medvedev, iki ülke arasında vizenin kaldırılması yolundaki anlaşmanın "tarihi bir anlaşma" olduğunu belirterek, "Her şeyden önce milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracak bir anlaşmadır. Tabii ki bu konuda başka faydalar da var, ancak insani bağlantısı daha önemli. 30 günlük ziyaret yapan herkes için, bizim turistlerimiz için de geçerli olacaktır" dedi.

Rusya Devlet Başkanı, kriz öncesi dönemde Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının 3 milyon olduğunu hatırlatarak, geçen yıl 2,5 milyon insanın Türkiye'ye geldiğini, şimdi çok sayıda insanın vize parası vermeden Türkiye'ye gelme imkanı bulacağını söyledi.

"İlişkilerimiz radikal bir şekilde değişti"

Görüşmelerde, uluslararası ilişkileri gözden geçirdiklerini ve ikili ilişkileri ele aldıklarını belirten Medvedev, "Son yıllar zarfında, ilişkilerimiz radikal şekilde değişti. Günümüzde bu ilişkiler, stratejik ve çok boyutlu ilişkiler haline geldi. Bunlar, hayatımızın bütün veçhelerini yansıtmaktadır. Halihazırda çok önemli belgeler imzalandı. Bunlar ulaştırma ve güvenlik alanında işbirliğine imkan tanıyor" diye konuştu.

Ekonomik alanda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konusunda büyük fırsatlar bulunduğunu kaydeden Medvedev, geçen yılki kriz nedeniyle ticaret hacminin düştüğünü, ancak "rakamların süratle eski haline geldiğini" söyledi.

Gül'ün "ticaret hacminin üç misline çıkarılmasından bahsettiğini" belirten ve bunun "çok iddialı bir hedef olduğunu" kaydeden Medvedev, "Bu gerçekleştirilebilir bir hedeftir. İddialı olmakla birlikte... Algılaması, telaffuzu bile zor, 100 milyar dolar. Ama bu erişilebilir bir rakam. Böyle bir seviyeye çıkmamız durumunda bütün Avrupa'ya örnek olacağız" diye konuştu.

Gül: Vizelerin kaldırılması memnuniyet verici

Cumhurbaşkanı Gül ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül ve Medvedev, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Rus bir gazetecinin, "Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması anlaşmasının ne zaman yürürlüğe girecek ve Ruslar bu yaz tatile geldiklerinde vizesiz Türkiye'ye girebilecekler mi?" sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, bunda karşılıklı menfaat bulunduğunu, yapılan anlaşmaların her iki ülkeye de menfaat sağlaması halinde değerli ve sürdürülebilir olacağını söyledi.

Gül, şunları kaydetti:

"Bu bakımdan vizelerin kaldırılması hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. En çok faydayı da ilk faydayı da turistler görecektir. Ticaretimizde çok büyük rolü olan nakliyeciler, şoförler hep göreceklerdir. Ama turistler için çok kolay ve büyük bir avantajdır. Türkiye ile Rusya arasındaki turizme baktığımızda 3 milyon turist eğer Türkiye'ye geliyorsa onların işini her bakımdan kolaylaştırmak hem bizim hem Rusya için görevdir. O bakımdan bu anlaşmanın bugün imzalanıyor olmasından büyük bir gurur duyuyoruz. Bundan dolayı da Rus yönetimine takdirlerimizi sunuyoruz. Aynı şekilde bizim yöneticilerimize, bakanlarımıza da bu çalışmayı yaptıkları için takdirlerimizi sunuyoruz."

Medvedev: Türkiye-Ermenistan sürecini destekliyoruz

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönünde başlatılan süreci desteklediklerini söyledi.

Karabağ sorunu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecine yönelik bir soru üzerine Medvedev, Karabağ'ın zor bir sorun olduğunu, ancak Kafkasya'daki tek sorun olmadığını kaydetti.

Son zamanlarda Karabağ sorununun çözümü konusunda son derece ümit verici adımların atıldığını belirten Medvedev, bir dizi konuda gelişme olduğunu, ancak bunun bütün konularda mutabakata varıldığı anlamına gelmediğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a Rusya'nın arabuluculuğunu teklif ettiğini ve Rusya'da görüşmeler yapılmasını sağladığını ifade eden Medvedev, bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Minsk grubunun diğer katılımcılarının aktif tutumuna güvendiklerini söyleyen Medvedev, "Sorunlar ihtilafın taraflarınca ele alınmalı. Son zamanlarda ileriye yönelik önemli adımlar atıldı. Erişilen mesafe ile yetinilmemeli" diye konuştu.

Medvedev, sürece ilişkin dışişleri bakanlarının düzenli görüştüklerini, önümüzdeki dönemde de görüşmelerin devam edeceğini bildirdi.

Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi konusunun da zor bir konu olduğunu belirten Medvedev, süreci dikkatli şekilde izlediklerini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir