Vücut dokunulmazlığına karşı suçlarda tutuklama yasağı kalkıyor

Adalet Bakanı Bozdağ, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, cinsel saldırı suçunun cezalarının artırıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüştü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyona yaptığı sunumda, tasarıyla TCK, CMK ve diğer bazı kanunlarda köklü değişiklikler öngörüldüğünü bildirdi.

Özellikle CMK'daki değişikliklerin ihtiyaçlardan doğduğunu, soruşturmaların etkin ve verimli şekilde yürütülmesi bakımından gerekli olduğuna inandıklarını vurgulayan Bozdağ, getirilen yeni düzenlemeleri şu şekilde anlattı:

"Duruşmalar il sınırları içerisinde olmak kaydıyla yapıldığı yerden başka bir yerde yapılabilecek. Bunun nedeni, çok sanıklı dosyaların olması durumunda, bunların nerede yargılanacağına dair yasal boşluk var, bu boşluğu dolduruyoruz. Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda tutuklama yasağını kaldırıyoruz. Türkiye'de pek çok olay yaşandı ve bu olaylardan da kamuoyu fevkalede rahatsızlık duyuyor. Tutuklama yasağı olduğu için de mahkemeler tutuklama kararı veremiyorlar ama bundan sonra bu fiiller karşısında hakimler tutuklama kararı verebilecektir.

Örgüt kapsamında işlenen suçlarda azami tutukluluk süreleri dolmuş şüpheli veya sanıklar adli kontrolle serbest bırakılıyor. Ama dışarıda adli kontrolü ihlal ettikleri zaman bunları geri alma imkanı olmuyor. Malatya yayınevi cinayetini işleyen katiller adli kontrolle serbest bırakıldı. Bunları sürekli takip ettik çünkü suçu sabit, her şey net ortada ama böyle bir sıkıntı oldu. Adli kontrol şartlarının ihlal edilmesi halinde tutuklanmasına imkan veriyoruz. İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbiri, organ veya doku ticareti, nitelikli dolandırıcılık ve tefecilik suçlarında da uygulanabilecek. Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi tedbiri, bireysel işlenen uyuşturucu madde ticareti suçunda da uygulanabilecek. Bu, uyuşturucu ile mücadele bakımından çok önemli bir düzenleme."

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu için düzenleme

Adalet Bakanı Bozdağ, bazı suçlarda ceza artırımına gittiklerini söyledi.

Örneğin trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun bir yıllık üst sınırı olduğunu ama alt sınırının olmadığını ifade eden Bozdağ, "Biz şimdi alt sınır olarak üç ay getiriyoruz. Kişi trafik güvenliğini tehlikeye sokuyor, ona bir aylık ceza veriliyor, o da bu nedenle tehlikeli araç kullanmaya devam ediyor. Ceza biraz canını acıtsın ki ikinci kez bunu yapmasın." ifadesini kullandı.

Bakan Bozdağ, uzlaşmanın kapsamını genişlettiklerini, etkin pişmanlık gerektiren suçların da uzlaşma kapsamına alındığını vurguladı.

Tasarıyla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına uyum sağlamak amacıyla cinsel saldırı suçunun cezalarının artırıldığını belirten Bozdağ, "Mağdurun 12 yaşından küçük olması durumunda sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla, nitelikli cinsel istismar suçunun alt sınırı 16 yıldan 18 yıla çıkarılmaktadır." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir