Yabancı fonların gözü LC Waikiki’de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Cirosunu 3.5 milyar liradan yüzde 27 büyüme ile 4.5 milyar liraya ulaştırmayı planlayan LC Waikiki, önümüzdeki yıl ise yüzde 22 büyüme ile 5.5 milyar lira ciro hedefliyor. Türkiye’de 386, yurtdışında ise 65 mağazası bulunan isim, yabancı fonların da ilgi odağı.  

Marka oluşturmanın kolay bir süreç olmadığını belirten LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, bu konuda başarılı olmanın kurum kültürüne bağlı olduğunu kaydetti. İşletmelerin en büyük problemlerini “değerler silsilesinin olmaması” olarak nitelendiren Küçük, başarıdaki sürdürülebilirliğin de buna bağlı olduğunu vurguladı. Türklerin müteşebbis bir millet olduğuna, ancak şirketlerin sürdürülebilirliği sağlayamadıklarına dikkat çeken Küçük, “Sürdürülemeyen başarı bana göre başarı değildir. Markalaşmak, uzun bir yolculuk. Önemli olan burada sabır ve mücadele. Marka kolay oluşmuyor. Burada iyi bir vizyon olursa ve iyi bir hedef belirlenirse, gayret sarf edilirse ve sabredilirse arzu edilen noktalara gidilebilir” dedi.

Türkiye ile benzer şartlara sahip olan İtalya ve İspanya’nın markalaşma çalışmalarıyla ilerleme sağladığına değinen Küçük, “İspanya ve İtalya’ya ‘Avrupa’nın köylüsü’ denilirdi. Ama İtalya marka yatırımına 1970’te, İspanya da 1990’da başlamış, Türkiye ise 2000’li yıllarda başlamış. Bugün 1 kilo bayan elbisesini Türkiye 29, İspanya 44, İtalya ise 114 dolara satıyor” diye konuştu.

1988 yılında kurulan LC Waikiki’nin 1990’da markalaşma serüvenine başladığını anımsatan Küçük, “Önümüzde hiçbir örnek olmadan, deneme yanılma yöntemiyle bu yola girdik. Üretimden, ihracattan kazandığımız parayı markalaşmaya yatırdık. İşletmenin en kuvvetli döneminde markalaşmaya yöneldik. İşletmelerde genelde en zayıf anımızda dönüşüme kalkıyoruz. 1997 yılında LC Waikiki tamamen bir Türk firması oldu” ifadelerini kullandı.

‘Krizde her hafta bir mağaza açtık’

2001 yılında yaşanan krizde yeniden dönüşüm kararı aldıklarını belirten Küçük, bayilik sisteminden perakendeye geçtiklerini ve kiraların da uygun olmasının avantajıyla Türkiye’nin pek çok yerinde mağazalaşmaya gittiklerini anlattı. “O dönemde neredeyse her hafta bir mağaza açıyorduk” bilgisini veren Küçük, “Bizim en karlı mağazalarımız o yıl yatırım yaptığımız mağazalarımız oldu. En uygun yerlerde en düşük maliyetle yatırım yaptık ve 2004’te sektör lideri olduk. O yıldan sonra ortalama yüzde 40 büyüdük. 2009’da yurt dışı yatırımlarına başladık” diye konuştu.

Türkiye’de 71 ilde 386, yurt dışında ise 18 ülkede 65 mağazalarının bulunduğunu belirten Küçük şunları söyledi:

“50 futbol sahasından büyük 547 bin metrekarelik satış alanında, 20 bin 993 kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan 10 işletme arasındayız. Geçen yıl 3.5 milyar lira olan ciromuzu, bu yıl yüzde 27 büyüme ile 4.5 milyar liraya, 2014’te ise yüzde 22 büyüme ile 5.5 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyoruz. 2004’ten bu yana pazar lideri olan LC Waikiki, 2012 yılı vergi sıralamasında da 22. sırada yer alıyor. Bu isimlerin 11’i de banka. Yani aynı zamanda karlı bir markayız. Firmamız, Avrupa’da ebitdası en yüksek marka olarak biliniyor. Şu anda birçok fonun da satın almak için peşinde koşturduğu bir markayız.

Bu konularda ilginizi çekebilir