Yağışlar Doğu'da kuvvetlenecek

Meteoroloji, kuvvetli yağış ve soğuk hava uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bugün ve yarın Doğu Karadeniz  ile Doğu Anadolu'nun Kuzey ve Doğusu'nda kuvvetli olmak üzere Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ile Diyarbakır, Batman, Adıyaman ve Siirt çevrelerinde yağış bekleniyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bugün ve yarın Doğu Karadeniz (Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt) ile Doğu Anadolu'nun Kuzey ve Doğusu'nda (Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari ve Şırnak) kuvvetli olmak üzere Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ile Diyarbakır, Batman, Adıyaman ve Siirt çevrelerinde yağış beklendiğini bildirdi.

Yağışların yağmur ve sağanak şeklinde gerçekleşeceğine dikkati çeken Çağlar, şunları kaydetti:

"Bolu, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya ve Eskişehir çevreleri ile Ankara'nın Kızılcahamam, Çamlıdere, Kazan, Çubuk ve Kalecik ilçelerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Hava sıcaklığı bu gece ve yarın Akdeniz;in iç kesimleri (Isparta,Burdur, Kahramanmaraş ile Antalya, Mersin ve Adana'nın iç kesimleri) İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri (Bolu, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya, Tokat, Gümüşhane ve Bayburt) ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 6 ile 8 derece olmak üzere "hissedilir derecede" azalacak. Akdeniz'in iç kesimleri, İç Ege, (Afyon, Uşak ve Kütahya) İç Anadolu ile Karadeniz'in iç kesimlerinde bu gece ve yarın sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı görülecek."

Bugün ve yarın Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde beklenen kuvvetli yağışların, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 6 ile 8 derece sıcaklık azalmalarına yol açacağını belirten Çağlar, buzlanma ve don olayı, taşkın, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuz şartlara karşı vatandaşları ve ilgilileri tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Marmara'da zirai don uyarısı

Öte yandan Balıkesir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden "Zirai don Uyarısı" başlığıyla yapılan yazılı açıklamaya göre, bölge Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek.

Bu kapsamda, bu akşamdan 18 Mart tarihine kadar gece saatlerinde, Marmara Bölgesinin kuzeybatısı ile güneydoğusunda (Bursa civarı), yükseklerde orta kuvvette don olayı bekleniyor.

Tarımsal faaliyetin olduğu bu bölgelerde mevsim normalleri üzerinde gerçekleşen sıcaklıklar nedeniyle erken çiçeklenme ve meyve teşekkülü dönemindeki meyve, sebze ve fideleri yetiştiren çiftçiler ile serada üretim yapan yetiştiricilerin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları önerildi.

Açıklamada, 0 ile eksi 2.2 derece arasında hafif, eksi 2.2 ile eksi 4.4 derece arasında orta kuvvette ve eksi 4.4 dereceden daha düşük durumlarda ise kuvvetli don olasılığının bulunduğu kaydedildi.

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın, Ege Bölgesinin iç kesimleri ile Akdeniz'in kuzeybatı kesimlerinde de 4 gün devam edecek şekilde etkisi altına gireceği ve don olaylarının görülebileceği belirtildi.

Bu nedenle bugün ve yarın gece Egenin iç kesimleri ile Akdeniz'in kuzeybatı (Burdur ve Isparta) kesimlerinde, 16-17, 17-18 ve 18-19 Mart geceleri ise Ege ile Akdeniz'in iç kesimlerinde orta kuvvette don olayı beklendiği ifade edildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir