Yapı Kredi Afife'nin galibi kim olacak?

Yapı Kredi’nin bu yıl 18. kez verdiği ödülün adayları açıklandı. “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”, “Savaş”, "Kim Korkar Hain Kurtan", "İz" ve "Müziksiz Evin Konukları" sonuna yaklaştığımız sezonun Afife'ye uzanan oyunları...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-002.jpg

İSTANBUL - Afife’nin galibi kim olacak? diye sordum ya başlıkta, aslında yanıt çok basit: Tiyatro. Bu yıl 18. kez verilen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, ilk gününden beri tiyatromuzda bir ivme yaratıyor, ekipleri şevklendiriyor ve tüm bunların ötesinde tiyatroyu bir kez daha sanat gündeminin manşetine taşıyarak sezon sonuna doğru o yılın en iyilerini seyretmek için heveslenen geniş bir seyirci kitlesi yaratıyor. Bu yüzden de, hangi oyunlar ödül alırsa alsın, galip daima tiyatro olacak. 

Bu yıl 28 Nisan’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin adayları, önceki akşam düzenlenen bir toplantı ile açıklandı. Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen’in toplantıda söylediği gibi, tiyatromuz bu yıl -saymakla tükenmeyecek denli çok sorununa rağmen- gerçekten parlak bir sezon geçiriyor. Özellikle geçen yıl 70 kişinin altındaki salonların da ödül kapsamına dahil edilmesiyle jürinin işi iyice zorlaştı doğrusu, çünkü, geçtiğimiz yıllarda ödenekli tiyatroların hakimiyetinde geçen ödülde özel tiyatroların birbirinden başaralı prodüksiyonları arasından seçim yapmak her babayiğidin harcı değil. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa’nın duyurduğu yenilikle her kategorideki aday sayısının 3’ten 5’e çıkarılması en azından adayları belirleyen ön kurulu biraz rahatlatmış olmalı. 

Önce özel ödülleri anacak olursak Muhsin Ertuğrul adına verilen heykelcik bu sene tiyatromuzun unutulmaz Tomas Fasulyeciyan'ı Münir Özkul'a gidiyor. Oyun yazarları arasında verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne yılın öne çıkan yapıtlarından “İz”in yaratıcısı Ahmet Sami Özbudak lâyık görülürken, Yapı Kredi Özel Ödülü ise ömrünü tiyatromuz için onlarca çalışma yaparak geçiren Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu'nun olacak. Tüm ustalarımızı şimdiden gönülden alkışlıyoruz. 

Özel tiyatrolar öne çıkıyor 

Gelelim adaylara... “Yılın En Başarılı Prodüksiyonu” dalında tüm adaylar özel tiyatrolardan: Oyun Atölyesi’nin enerji ve zekâ dolu “Kim Korkar Hain Kurttan”ı, Galata Perform’un Türkiye tarihini bir eve sığdıran “İz”i, Pürtelaş’ın kısa bir süre önce perde açan ama izleyen herkesi kalbinden yakalayan “Savaş”ı, Tiyatrokare’nin 22 yıl sonra yeniden alkışlattığı “MüziksizEvin Konukları” ve Tiyatro Adam’ın Brecht ruhuna sonuna kadar sahip çıkan “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı.” Bunca benzemez oyun arasından ödülü kim alırsa alsın, doğrusu ya, hak etmiş olacak. 

Sayı itibarıyla değerlendirecek olursak, Afife’nin en favori oyunu “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı.” Gerçekten de Brecht ve ekip çalışması nasıl olur’u herkese bir kez daha gösteren bir oyun “Arturo Ui.” Afife’de Prodüksiyon’un yanı sıra; Yönetmen (Ümit Aydoğdu), akapellalardan oluşan ezgileriyle Müzik (Oktay Köseoğlu), Giysi (Barış Dinçel), Dekor (Barış Dinçel), Işık (Yüksel Aymaz) ve Erkek Oyuncu (Gökhan Azlağ) olmak üzere 7 dalda yarışıyor. Oyunda tüm oyuncular Arturo Ui’yi sahne sahne dönüşerek canlandırıyorlardı, Gökhan Azlağ da onlardan biri. Genç oyuncu -özellikle Napoliten şarkısıyla- öne çıkıyordu evet, ama “En İyi Erkek Oyuncu” kategorisinde ne kadar şanslı olacak tartışılır. Çünkü rakipleri; yılın en tartışılan oyunlarından “Garaj”la Enis Arıkan, “Kim Korkar Hain Kurttan” ın müthiş George’u Tardu Flordun, “Örümcek Kadının Öpücüğü” ile Göktay Tosun ve “Hamlet”in tek kişilik dev kadrosu Bülent Emin Yarar. Doğrusu benim gözlerim bu listede “Rain Man”le Reha Özcan’ı da arıyor. 
Kadın oyuncular... 

“Savaş”ın 6, “İz” ve “Katil Joe”- nun 5’er, “Hamlet”; “Müziksiz Evin Konukları” ve “Kim Korkar Hain Kurttan”ın 4’er dalda aday olduğu Afife’nin Aktris ödülüneyse şu sanatçılarımız aday: “Yaşamaya Dair”le Tülay Günal, “Tavşan Deliği” yle Melike Güner, “Müziksiz Evin Konukları”yla Özge Özder, “Savaş”la Tilbe Saran, “Kim Korkar Hain Kurttan” la Zerrin Tekindor. Ne demiştik, kim kazanırsa kazansın, asıl galip tiyatro, asıl kârlı çıkan sezonun şu kalan son bir-bir buçuk ayında aday oyunların peşine düşen tiyatrosever olacak. Haydi.

Bu konularda ilginizi çekebilir