Yapı Kredi ve Vakıfbank kar etti

Yapı Kredi 1 milyar 870 milyon TL, Vakıfbank ise 764,5 milyon lira net kar elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı Kredi, 30 Eylül 2010 tarihli konsolide finansal tablolarına göre yılın ilk dokuz ayında 1 milyar 870 milyon TL net kar elde etti. VakıfBank ise, 2010 yılının ilk 9 ayında 764.5 milyon TL net kar elde etti.

Yapı Kredi, üçüncü çeyrekte 699 milyon TL kar ederek net karını bir önceki çeyreğe göre yüzde 15 oranında artırdı. 2009’un aynı dönemine göre net karını yüzde  46 artıran bankanın özsermaye karlılığı yüzde  29.8, aktif karlılığı ise yüzde  3.04 olarak gerçekleşti. Sermaye Yeterlilik Rasyosu banka bazında yüzde  16.9, grup bazında ise yüzde  16 oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, ‘Akıllı Büyüme’ stratejilerine uygun biçimde Yapı Kredi’nin yoluna devam ettiğini söyledi.

Artan ticari verimlilik, kontrollü gider yönetimi ve sektör ortalamasının üzerinde gerçekleşen kredi büyümesi neticesinde Yapı Kredi’nin 2009’un aynı dönemine göre net karını yüzde  46 gibi yüksek bir oranda artırma başarısını gösterdiğini belirten Açıkalın, hem kredi hem mevduat alanında sektör üzerinde bir

büyüme gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Yılın ilk dokuz ayında kredilerini yüzde  23 gibi sektörün üzerinde bir oranda artırarak 47 milyar 696 milyon TL seviyesine ulaştıran Yapı Kredi böylelikle ekonominin finansmanına olan katkısını güçlendirdi.

Aynı dönemde mevduatını da sektörden hızlı büyüten Banka’nın toplam mevduatı yüzde  14 artışla 49 milyar 322 milyon TL seviyesine ulaştı.

Yapı Kredi’nin müşteri odaklı bir yaklaşımla rekabetçi ürün ve hizmetlerle müşteri tabanını genişlettiğini ve daralmaya devam eden marjlara rağmen gelirlerini 4 milyar 843 milyon seviyesine ulaştırdığını belirten Açıkalın şöyle devam etti “Güçlü aktif kalitesi ve yüksek sermaye yeterlilik oranıyla sağlam bilanço yapımızı sürdürüyoruz.

Bu sağlam yapıya ve Bankamızın performansına olan güvenin bir göstergesi olarak Eylül ayının son günlerinde uluslararası piyasadan 1 milyar 250 milyon dolar tutarında, Türk bankacılık sektörünün 2010 yılında şu ana kadar aldığı en büyük sendikasyon kredilerinden birine imza attık.

Ayrıca uluslararası piyasalardan, 750 milyon dolar tutarında, 5 yıl vadeli kredi temin ettik. Sözkonusu kredi özel sektörün bugüne kadar sağladığı en düşük maliyetli uzun vadeli borçlanma işlem oldu. Elde ettiğimiz bu fonları ihracatın finansmanı ve yurtiçinde artan proje finansman talebine yönelik uzun vadeli kaynak olarak sunuyoruz.”

Açıkalın, Yapı Kredi’nin yakaladığı ivmenin ‘Müşteri odaklılık’ doğrultusunda atılan adımların sonucu  olduğunu ve 9 aylık süre içinde “taksitçi kart”, “adios premium”, “ana para garantili fon” gibi yeni ürünler geliştirilerek piyasaya sunulduğunu vurguladı.

Yapı Kredi müşterilerine masraf, komisyon ve kart aidat ücretlerinden önemli muafiyetler sağlayan “Bankacılık Paketleri Ailesi”nin de genişlemeye devam ettiğini belirten Açıkalın, 5 farklı paketin toplam satışlarının 300.000’i aştığını söyledi.

Açıkalın, ayrıca Bireysel müşteriler için sunulan Meşe, Ardıç ve Çınar paketleri ile KOBİ müşterileri için sunulan Çam ve Sedir bankacılık paketinin ardından yeni paketlerin de yolda olduğunu sözlerine ekledi.

Vakıfbak 764.5 milyon TL net kar elde etti

VakıfBank, 30 Eylül 2010 tarihli konsolide olmayan finansal sonuçlarını açıkladı. Yılbaşından bu yana aktif büyüklüğünü yüzde 11.3 artışla 72.1 milyar TL'ye çıkaran VakıfBank, 2010 yılının ilk 9 ayında 764.5 milyon TL net kar elde etti.

VakıfBank, 2010 yılı üçüncü çeyreğinde 764.5 milyon TL net kar açıkladı. Aktif büyüklüğünü yüzde 11.3 artışla 72.1 milyar TL'ye çıkaran VakıfBank'ın nakdi kredileri ise yılbaşından bu yana yüzde 20 büyüyerek 41.3 milyar TL'ye yükseldi. Bankanın nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla ülke ekonomisine sağladığı destek 51.1 milyar TL'ye ulaştı.

Konut kredilerinde sektör, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında büyürken bu alanda yüzde 38 büyüme kaydederek pazar payını yüzde 9.3'e yükselten VakıfBank, kredi kartlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43'lük büyümeyi yakalayarak sektör ortalama büyümesi olan yüzde 17'nin üzerinde bir büyüme kaydetti. 2010 yılı eylül ayı sonu itibariyle taksitli ihtiyaç kredilerinde yüzde 13 büyüme gerçekleştiren VakıfBank yüzde 11 pazar payına ulaştı.

2010 üçüncü çeyrek sonuçlarını değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, "Söz konusu güçlü büyümeye ulaşırken aktif kalitemizi iyileştirmeye devam ederek takipteki krediler ve takipteki kredilerimizin toplam krediler içindeki oranında düşüş sağlamayı başardık. Rekabetin hızla arttığı ve kar marjlarının giderek daraldığı bir dönemde, kredilerde sağladığımız büyümenin önemli bir bölümü başta taksitli ihtiyaç kredileri olmak üzere bireysel kredilerden kaynaklanmaktadır" dedi.

Vakıfbank'ın tabana yaygın büyüme stratejisinde bireysel bankacılığın yanı sıra KOBİ bankacılığının da önemli bir yeri bulunduğunun altını çizen Kalkan, KOBİ'lere yönelik kampanyaların yanı sıra, yılın son çeyreğinde Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağladıkları krediler ile KOBİ segmentinde avantajlı krediler sunmaya başladıklarını söyledi.

Eylül ayı sonu itibarıyla 11 binin üzerinde çalışan sayısına ulaştıklarını ifade eden Süleyman Kalkan, "Şube sayımızı da sürekli olarak artırıyoruz. Bugün itibarıyla 620 şubeye ulaşarak yılsonu hedefimizi bugünden yakaladık. Önümüzdeki 6 aylık süreçte yaklaşık 600 yeni personel istihdam ederek istikrarlı büyümemizi sürdüreceğiz ve reel sektörü finanse etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir