”Yargı kendi içerisinde denetlenmeli”

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Yargı elbette ki denetlenmelidir ama kendi kuralları içerisinde denetlenmelidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUŞ - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, siyasi otoritenin yargıya müdahale etmemesi gerektiğini belirterek, Yargı elbette ki denetlenmelidir ama kendi kuralları içerisinde denetlenmelidir'' dedi.

Partisinin il kongresine katılmak üzere Muş'a gelen Kılıçdaroğlu, havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin politikalarını eleştirdi. Yargının yürütme tarafından kuşatma altında alındığını öne süren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Adalet Bakanı ve müsteşarı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu toplantısına girmediği an o toplantı gerçekleşemez. Müsteşar yürütme organında önemli bir makam. Demek ki yürütme organı toplantıya katılmayınca, çoğunluk bile sağlansa yargı organı karar alamaz. Sayın Başbakan bunu nasıl bilmez? Hakim ve savcılarla ilgili soruşturma, Sayın Bakanın talimatı ile başlar. Demek ki yürütme organı arzu ettiği zaman ve yerde yargı organını denetliyor. Hele giden müfettişler yandaşsa o yargı organının vay haline. Bunun çok sayıda örnekleri var. Telefon dinlemelerinden tutun da 'Sayın Başbakanın aleyhine karar verdi' diye hakkında soruşturma açılan, cezalandırılan yargıçlar var"

Hakimlerin ve savcıların mesleğe alınmasındaki sınavın yürütme organı tarafından yapıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Çin Seddi gibi büyük bir kuşatma var. Bu kuşatmadan Sayın Başbakan'ın da rahatsız olması lazım. Siyasi otoritenin yargıya müdahale etmemesi lazım. Yargı elbette ki denetlenmelidir ama kendi kuralları içerisinde denetlenmelidir, Avrupa Birliği standartları içerisinde denetlenmelidir. Hiçbir şaibeye yer verilmeyecek şekilde yargıçların mesleğe alınmasına olanak sağlanmalıdır. Eğer Danıştay sözlü sınavlarda televizyon kameralarının zorunlu olmasını öngörüyorsa demek ki yapılan sınavdan kaygı duyulur. Üç kez yazılı sınavı kazananların, sözlüde elendiklerini görüyoruz" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisinin devleti yönetmekten çok ele geçirmeye çaba harcayan bir siyasi parti olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Valiler artık devletin valisi değil, AKP'nin valisi. Kaymakamlar devletin değil, AKP'nin kaymakamı. Şimdi savcılar da yargıçlar da AKP'nin savcısı ve yargıcı olsun' diyorlar. Devletin bütün kadrolarına, bütün kurumlarına yerleştiler" diye konuştu

Bu konularda ilginizi çekebilir