”Yargı yürütmeye müdahale ediyor”

Başbakan Erdoğan, kuvvetler ayrılığı prensibinin uygulanmadığını öne sürerek "Şu anda yargı yürütmeye müdahale edebiliyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu anda kuvvetler ayrılığı prensibine göre yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "İfade olarak güzel, hoş, peki ayrım? Ne yazık ki ayrı değil. Yasamada yaşanan bir ayrı durum var, yürütmede ayrı bir durum var ama bir bakıyorsunuz ki hepsini geç, ne yasama, ne yürüme hepsi bir kenara yargı bir anda hepsini silip atabiliyor. Hani birbirinden ayrıydı? Ne oldu? Şu anda yargı istediği şekilde yürütmeye müdahale edebiliyor" dedi.

Erdoğan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) toplantısında yaptığı konuşmada, "Ama bakıyorsunuz ki bir taraftan da parlamentonun yüzde 65'ine sahip bir siyasi parti veya en küçüğü fark etmez, bir siyasi partinin kapatılması noktasında iki dudak arasından çıkacak bir sesle bu, bu ülkede konuşulabiliyor. Bunu kabullenmek mümkün mü? Varsa ortada bir suçlu, bedelini ödesin ama bir tüzel kişiliği bedele mahkum etmek, bu bedeli o tüzel kişiliğe ödetmek demokrasi ile bağdaşır bir şey değil. Hiç bir ileri demokraside yok. İşte bunu biz milletimize giderek çözmek istiyoruz ve milletimizle de bunun çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

"Parti kapatmaya parlamento karar versin"

Erdoğan konuşmasında, yargı yetkisini elinde bulunduranların 'Herşeyi biz yapacağız' düşüncesiyle hareket ettiklerini de iddia etti. Başbakan Erdoğan, yargı reformu konusunda gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara bakmak gerektiğini vurgulayarak, "Biz gelişmiş ülkelerde ne varsa onun ortalamasını alalım ve nasıl ki yargı kendi içinde herhangi bir mensubunun yargılanmasına başkanlar kurulundan müsaade ediyorsa bırakın da siyasetçinin yargılanmasına da parlamento müsaade etsin. Bunun adımını atmamız lazım. Bir siyasi partinin kapatılıp kapatılmaması için müsaadeyi parlamento versin. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bunu gördük. Bunların adımının atılması lazım" diye konuştu.

Parlamentonun halkın, milletin temsilcisi olduğunu belirten Erdoğan, "Öyleyse bu alanda millet adına tasarruf yetkisini de bu parlamento kullanmak durumunda" dedi.

Erdoğan konuşmasında muhalefete yönelik eleştirilerini de sürdürdü ve "Her yapılan doğruya karşı çıkmak, her atılan adımın karşısında bir duvar misali dikilmek, Türkiye'nin hayrına bir yaklaşım değildir. Bu hükümetin başarı hanesine yazılacak diye ülkenin, milletin hayrına atılan adımlar bile engelle karşılaşıyor. Böyle bir muhalefet yaklaşımı olabilir mi?' dedi. "Hani cin şişeden çıkmış adama 'dile benden ne dilersen ama sana verdiğimin iki katını komşuna vereceğim' demiş. Adam da 'tek gözümü al' demiş. Bizdeki muhalefetin, eleştirinin zihniyeti maalesef bu" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir