”Yargıya çok iş düşüyor olması sevinilecek bir şey değil”

Şahin, Yargıtay ve Danıştay'ın yeni üyelerinin mazbata töreninde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Adalet Bakanı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı Mehmet Ali Şahin, "İçinden geçtiğimiz şu süreçte ülkemizde bütün gözler yargının üzerine odaklanmıştır. Ülkemizde yargıya bu denli çok iş düşüyor olması sevinilecek bir şey değildir" şeklinde konuştu.

Adalet Bakanlığı ek binada gerçekleştirilen Yargıtay ve Danıştay'ın yeni üyelerinin mazbata törenine Şahin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, Askeri Yargıtay Başsavcısı Ramazan Ulak, HSYK üyeleri, Danıştay ve Yargıtay üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Şahin, Danıştay ve Yargıtay üyeliklerine yeni seçilenlere yeni görevlerinde başarılar diledi. Yeni üyeliğe seçilenlerin Türk yargısının değişik kademelerinde başarıyla görev yaptıklarını ve bu başarılarının HSYK'da yapılan seçimle oy birliğiyle üyeliklere seçilmelerinde etkin rol oynadığını ifade eden Şahin, "Yeni seçilen arkadaşlarımız çok şerefli, onurlu bir sorumluluğu üstlendiler. Hukukun üstünlüğü ve adalet bizim, insanlığın üzerinde titizlikle durması, toz kondurmaması gereken ilkelerdir. Bu arkadaşlarımızın başarılarını bundan sonra da sürdüreceğine inanıyorum" dedi.

Adaletin önemi

"Yokluğu ve eksikliği halinde hayatı dayanılmaz kılan tek şey adalettir. Adaletin olmayışıdır. Eksik oluşudur veya yokluğudur" diyen Şahin, gerek ekonomik, gerekse insani gelişmişlik bakımından çağdaş ülkelerin gelişme süreçlerinde demokrasi standartları yükselmişse bunun öncülüğünü bağımsız yargı organlarının ve bu organlarda görev yapan yargıçların gerçekleştirdiğini anlattı.

Şahin, Bir toplumda temel hak ve özgürlüklerin standardının gelişmesinde, özgürlük alanlarının sınırlarının genişlemesinde öncü rolü daima bağımsız yargının üstlendiğini ifade etti.

"Yargıyı ve yargı mensuplarımızı rahat bırakın"

"Bakanlığımıza zaman zaman, Türkiye'nin her yerinde görev yapan hakim ve savcı arkadaşlarımızla ilgili şikayet dilekçesi gelir. Bunları Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne göndeririz. Genel Müdürlüğümüz bu şikayet dilekçeleriyle ilgili yasa ve yönetmeliklerin öngördüğü işlemleri yaparlar. Ancak, bu normal bir süreçtir. Şu süreçte önemli sorumluluklar üstlenmiş ve geceli gündüzlü çalışan hakim ve savcı arkadaşlarımızı rahat bırakmamız gerekir. Onlar tabi oldukları ve uygulamak zorunda oldukları yasaları her türlü baskıdan uzak şekilde uygulayabilmelidirler. İçinden geçtiğimiz şu dönemde, yargı mensuplarının hep tartışma ortamında bulunmasını doğru bulmuyorum. Yargıyı ve yargı mensuplarımızı rahat bırakın."

Kuddusi Okkır incelemesi

Bakan Şahin, "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu sırada hayatını kaybeden Kuddusi Okkır'a ilişkin incelemenin ne durumda olduğunun sorulması üzerine, geniş çaplı araştırma ve soruşturma yapılması istendiği için görevlendirilen müfettişlerin raporlarının henüz gelmediğini, rapor kendisine ulaştığında kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'nın görevden alındığı yönündeki iddialara ilişkin soruları yanıtlayan Şahin, Kasırga'nın "kendi isteğiyle, kendi arzusuyla" bir görev değişikliği talebinde bulunduğunu söyledi. Kasırga'nın şu anda "Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirliği" kadrosuna atandığını kaydeden Şahin, Başbakanlığın dün gönderdiği yazıyla "Başbakanlık Baş Danışmanlığı"na atandığını bildirdi.