Yarım asırlık otomobillere yeniden hayat veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AYDIN - 1950'li yılların gözde otomobilleri, Aydınlı kaporta ustası Halil Başak'ın atölyesinde yurt dışından getirilen orijinal parçalarla baştan aşağı yenilenerek nostalji tutkunları ile buluşturuluyor.
 
1-245.jpg
Özaydın Gıdacılar Sitesi'ndeki atölyesinde 2 oğlu ile birlikte çalışan Halil Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dört bir yanından kendilerine çekici ile getirilen yarım asırlık Chevrolet, Plymouth, Jaguar ve Volkswagen marka klasik otomobilleri baştan aşağı yenileyip trafiğe çıkmasını sağladıklarını söyledi.
 
[PAGE]
 
Başak, şunları kaydetti:
 
2-235.jpg
"Genellikle 1950'li yıllara ait klasik otomobiller Aydın'ın yanı sıra İzmir, Ankara, Antalya, Denizli gibi birçok ilden bize çekicilerle getiriliyor. Eski model arabaların kasa, şasi ve motorunu komple indirip diğer parçaları ile birlikte sıfırdan yeniden topluyoruz. Parçalar orijinal olsun diye genellikle ABD'den getirtiyoruz. Klasik arabaların yenilenmesi için durumuna göre 40 ile 100 bin lira arasında masraf yapanlar oluyor. Müşterilerimizden bir kısmı eski günleri yad etmek, bir kısmı ise trafikte farklı olmak amacıyla klasik arabaları yeniletiyor."
 
[PAGE]
 
3-209.jpg
 
Araba sevdası
Babasından miras kalan 1951 model Plymouth marka otomobili yenileterek trafiğe çıkmasını sağlayan 74 yaşındaki Mehmet Erbey, otomobiline bindiğinde tarif edilmez duygular yaşadığını belirtti.
 
[PAGE]
 
4-163.jpg
Arabanın kendisi için çok önemli olduğunu dile getiren Erbey, "1951 yılında babam almıştı. Gemi ile İzmir'e geldi, rıhtımda indirdiler, taş yolların üzerinden Aydın'a getirdik. O dönemde Aydın'da birisi valiye ait olmak üzere 9-10 araba ancak vardı. Çocukluğum, gençliğim, evlilik yıllarım bu araba ile geçti. Beraber büyüdük, bende çok hatırası var. Bindiğim zaman tüylerim diken diken oluyor, çok farklı duygulara kapılıyorum. Arabayı trafikte görenler hayretle bakıyor. Bazen gençler rica ediyor, onları bindirip gezdiriyorum. Benim için çok değerli" diye konuştu.
 
[PAGE]
 
4 sene önce 5 bin liraya satın aldığı 1959 model Chevrolet Impala marka otomobilini yenilenmek üzere teslim ettiğine işaret eden 39 yaşındaki Aydınlı sanayici Bülent Koç ise 70 bin liralık masraf yaptığı arabasının kendisi için parayla ölçülemeyecek bir değerde olduğunu ifade etti.
 
5-114.jpg
Koç, şunları söyledi:
"Çocukluğumda mahallemizde bu arabadan vardı. Ben onu çok beğenir ve binmek isterdim. 4 yıl önce bu arabadan bulup satın aldım. Amerika'dan getirtilen orijinal parçalarla klasik aracımız yenileniyor, son aşamaya gelindi. Şu ana kadar yapılan masraf 70 bin lirayı buldu. Pahalı arabalara zaten biniyoruz. Onları istediğiniz galeride rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Ancak bu klasik arabaları bulmak artık çok zor. Böyle bir arabayı kullanmak, bu arabaya sahip olmanın duygusu çok farklı. Tüm hevesimiz bu arabayı trafikte kullanmak, çocuklarımızla gezmek. Bu duyguların para ile karşılığı yok. Heyecanla bekliyoruz."