Yasa dışı göçe karşı işbirliği

İçişleri Bakanı Şahin ve İngiltere İçişleri Bakanı May yasa dışı göçe karşı işbirliği alanında deklarasyon imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve İngiltere İçişleri/Kadın ve Eşitlik Bakanı Theresa May, iki ülke arasında yasa dışı göçe karşı işbirliği alanında deklarasyon imzaladı. Törende konuşan Bakan Şahin, "İngiltere ile işbirliğimiz terörle mücadelenin yanı sıra sınır aşan bütün organize suçlar, kaçakçılık ve uyuşturucu ticaretinin önlenmesi, yasa dışı göçlerle mücadele, mali suçlarla mücadele gibi geniş bir alanı kapsamaktadır" dedi.

İçişleri Bakanı Şahin, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan May'ı makamında kabul etti.

Heyetler arası görüşmelerin ardından yasa dışı göçü önleme alanında ortak deklarasyon imzalayan iki bakan, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. İçişleri Bakanı Şahin, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye ve İngiltere dost ve müttefik iki ülkedir. İkili ilişkilerimiz her alanda kapsamlı bir şekilde gelişmekte ve olumlu yönde ivme kazanmaktadır. Karşılıklı ziyaretlerin ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağına inancımız tamdır. İçişleri Bakanlığı olarak İngiltere ile sürdürdüğümüz işbirliğine büyük önem veriyoruz. Bugün, iki ülke içişleri bakanları olarak başta terörle mücadele olmak üzere yasa dışı göç ve diğer organize sınır aşan suçlarla mücadelede yakın işbirliği içinde olduğumuzu tekrar vurgulamak isterim" diye konuştu.

İşbirliği iradesi

Başta terör olmak üzere tüm sınır aşan suçlara karşı ortak tutum izlemenin önemine de değinen Bakan Şahin, şöyle konuştu :

"Terörün dini ve milliyeti yoktur. Terörün her türlüsüyle mücadele konusunda birlikte hareket etmekteyiz. Türkiye başta PKK terör örgütü olmak üzere her türlü terör örgütüyle mücadelede kararlı, kapsamlı ve çok boyutlu bir mücadele izlemektedir. Bundan sonra da bu kararlılığımızı aynı şekilde sürdüreceğiz. İngiltere ile işbirliğimiz terörle mücadelenin yanı sıra, sınır aşan bütün organize suçlar, kaçakçılık ve uyuşturucu ticaretinin önlenmesi, yasa dışı göçlerle mücadele, mali suçlarla mücadele gibi geniş bir alanı kapsamaktadır. Bugün imzaladığımız deklarasyonla Türkiye ve İngiltere, yasa dışı göçle mücadelede ortak işbirliği iradelerini ortaya koymuştur."

Van depreminde hayatını kaybedenler için en derin üzüntülerini aktaran ve başsağlığı dileyen konuk bakan May, İngiltere Kraliçesi Elizabeth, Prens Charles, İngiltere Başbakanı David Cameron'un da çok üzgün olduğunu dile getirdi. May, "Çok sayıda kişiyi etkileyen bu depremde Türkiye'ye yardım etmeye hazırız" diye konuştu. May, Türkiye ile İngiltere arasında önemli bir ortaklık ve güçlü ilişkiler bulunduğunu da hatırlatarak, bu çerçevede terörle, yasa dışı göçle mücadele ve sınır aşan suçlar gibi konularda iyi bir işbirliği yapıldığını kaydetti.

PKK'ya karşı mücadelemiz sürecek

"Terör eylemini kim, nerede işlerse işlesin, herkes tarafından şiddetle kınanması gereken bir olgu" diyen konuk bakan, iki ülkenin de bunu iyi bildiğini ve bu çerçevede terörle mücadele çalışmalarını artırdığını belirtti. İngiltere'nin PKK'yı bir terör örgütü olarak tanıdığını anımsatan May, örgütün önemli liderlerinden birini yakalayarak sınır dışı ettiklerini, mali kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarına da operasyonlarla engel olduklarını kaydetti. May, bu operasyonların sürdüğünü söyleyerek, İngiltere'de yasaklanmış bir örgüt olan PKK'ya karşı mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir