Yasak diyen karşısında beni bulur

Binali Yıldırım, internet yasaklarına ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet yasakları tartışmalarına ilişkin, "Internete yasak koymaya kalkan karşısında beni bulur dedim. Internetin yaygınlaşması için çok ama çok gayret ettim. 4 milyondan aldığım internet kullanıcısını 39 milyona çıkardık. Bu gidişi hiç kimse frenleyemez, durduramaz" dedi.

Yıldırım, Turkcell ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğinde başlatılan "Gönül Köprüsü" projesinin dördüncü döneminin başlaması dolayısıyla düzenlenen toplantıda gazetecilerin "internet yasakları" tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı: Konuyla ilgili görüşünü daha önce de ifade ettiğini hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Internete yasak koymaya kalkan karşısında beni bulur dedim. Internetin yaygınlaşması için çok ama çok gayret ettim. 4 milyondan aldığım internet kullanıcısını 39 milyona çıkardık. Bu gidişi hiç kimse frenleyemez, durduramaz. Olsa olsa internetin mağduriyetlere, ocakların sönmesine, insanların mahvolmasına sebep olan amaçla kullanılmasına da bütün toplumun amansız mücadele etmesi lazım. Ama 'yasak' diye söze başlandığı zaman karşılarında beni bulurlar."

Millet kafa buluyor seninle haberin yok

17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü etkinliği kapsamında Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) tarafından İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıda ise  Yıldırım, Acarer'e "millet kafa buluyor seninle haberin yok" dedi.

"Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Kırsalda Daha İyi Bir Yaşam" ana temasıyla düzenlenen toplantının açılışında konuşan Yıldırım, Türkiye'nin son sekiz yılda attığı adımların her vatandaşın eşit ölçüde erişim ve ulaşım imkanına ulaşması için gerçekleştiğini, büyük mesafe katedildiğini, başka bir tabirle "Afrika seviyesinden Avrupa'nın ilk 10 ülkesi arasına girdiklerini" söyledi.

Gelinen seviyeyi yeterli görmediklerini, Türkiye'nin bilgi toplumu olacağını, bilgi toplumu olurken de tamamen sektörün serbestleşmesi için sarf edileceğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Az düzenleme, çok denetleme. Bundan sonraki hedef bu. Düzenleme yaptıkça başın derde giriyor. Onun için düzenlemeyi bırak, denetlemeye bak kardeşim. Kimsenin öğrenmek gibi bir derdi yok. Millet kafa buluyor seninle, haberin yok. Millet bu işi kullanıyor, bir imkanı, bir işi, bir hizmeti sağladın mı ondan sonra geriye gidecekmiş gibi bir algılamaya bile milletin tahammülü yok.

İnternete yasak koymaya kalkan beni bulur karşısında

İnternetin Türkiye'de rekor seviyede kullanımını sağlamak için çok önemli işler yaptık. Şüphesiz açıkça bir daha söylüyorum, internete yasak masak koymaya kalkan olursa, önce beni bulur karşısında. Öyle bir şey olmaz. Bunu asla kabul etmiyoruz. Ama interneti en iyi şekilde kullanmalıyız. Başkalarının hayatını karartmak için asla ve asla kullanmaya teşebbüs edilmemesi lazım. Bu konuda kimse çifte standart içinde olmaması lazım. "Bana değmezse varsın olsun. Bana değerse iş değişir" anlayışını terk etmek lazım. "

Yıldırım, Küresel İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Başkanı Rod Beckstrom'un da toplantının konuşmacıları arasında bulunduğunu, internetle birlikte artık milliyetlerin öneminin ortadan kalkmaya başladığını, Mevlana'nın "Ne Olursan Ol Yine Gel" sözlerinin bilişim çağını işaret ettiğini anlattı. Yıldırım, "800 yıl önce bu çağı, bu dönemi o büyük insan görmüş ve bu çağrıyı yapmış. Şimdi sınır tanımadan herkes, her yerde bir araya geliyor. Sanal ortamda toplanıyorlar, protesto yapıyorlar, kutlama yapıyorlar, kimse onları durduramıyor, bu güzel bir şey. Ama bu enerjiyi daha güzel işlere yönlendirmek de lazım' dedi.

Bakan Yıldırım, dünyada internet kullanan sayısı arttıkça bunlara birer sicil verildiğini, herkesin kaydının tutulduğunu, o kayıtların da ICANN tarafından tutulduğunu belirterek, kullanıcı sayısı artınca kayıt numaralarının kısa gelmeye başladığını, numaraların önüne arkasına yeni rakamlar ilave edildiğini ifade etti.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu işi artık biraz daha yayalım. Bunu dünyanın her tarafına yayalım. Bu işe herkesi ortak edelim. 'Yahu bizim kayıtlar nereye gidiyor' diyen milletin kafası karışık. Bu işi düzeltmek de size düşüyor. İş sizin başınızın altından çıkıyor hesabını bizimkiler ödüyor.

Adam terör örgütü ismiyle alan adı istiyor. Verecek misin, vermeyecek misin? Bunların hepsinin kararını bu beyler verecekler. Her ülkenin hassas olduğu konular var. Bu konulara karşı bir koruma sistemi geliştirilmesi lazım. İçeride yaşadığımız ufak tefek pürüzler yarın ülkeler arasında da yaşanmaya başlanır. 'Sen nasıl bu isme müsaade edersin' diye. Bunların tedbirini almak için 50 küsur ülke bir araya gelmiş, Türkiye çok aktif biçimde çalışıyor ve ICANN yönetim kuruluna gerekli tavsiyeleri sağlıyor."

Bakan Yıldırım'a TÜTED tarafından teşekkür plaket verildi. Yıldırım kendisinden önceki konuşmacıların kağıttan konuşmalarına dikkati çekerek, "Artık kağıt yok. Teknoloji diye başımızın etini yiyorsunuz ama hala elinizde kağıtla dolaşıyorsunuz" diyerek espri yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir