”Yetki sadece projelerin onaylanmasıyla ilgi idi”

Bakan Yıldırım, şehir içi raylı sistemlerde Ulaştırma Bakanlığının hem proje onayını hem de yapımını yürüteceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının görev ve yetkilerini düzenleyen kanunda yapılan değişiklik hakkında bilgi verirken, "Yapılan değişikliğe göre raylı sistemlerin şehirlerde yapımının uygun bulunması ve kriterleri sağlaması halinde hem proje onayı hem de yapımını yürütebilecek. Buna tamamen yeni yapılacak raylı sistemler ile halen devam eden raylı sistemler de dahil" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Endonezya Ulaştırma Bakanı Freddy Numberi ve heyetini makamında kabul etti. Kabulün ardından iki ülke arasında Sivil Havacılık Mutabakat Zaptı imzalandı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mutabakat zaptının imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Karayolları Genel Müdürlüğünün yeni kanununda, tamamlanamayan raylı sistem ve metro inşaatlarının Ulaştırma Bakanlığına devredilmesi öngörülüyor. Muhalefetin eleştirileri bulunuyor. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Karayolları Teşkilat Kanunu, geçtiğimiz günlerde parlamentodan geçti. Çok kapsamlı bir şekilde Karayolarının görev, yetki ve sorumluluk alanlarını belirleyen bir kanun. Burada Ulaştırma Bakanlığının görev ve yetkilerini düzenleyen kanunda da bir değişiklik yaptık. Bu değişikliğe göre, bildiğiniz gibi halen Ulaştırma Bakanlığı, raylı sistemleri ülke çapında demir yollarını, her türlü raylı sistemin projelendirilmesinden ve yapımından sorumlu bakanlık. Ancak, şehir içi raylı sistemlerde yetki sadece projelerin onaylanmasıyla ilgi idi. Ulaştırma Bakanlığı, yapılan değişikliğe göre raylı sistemlerin şehirlerde yapımının uygun bulunması ve kriterleri sağlaması halinde hem proje onayı hem de yapımını yürütebilecek. Buna tamamen yeni yapılacak raylı sistemler ile halen devam eden raylı sistemler de dahil."

Bir başka gazetecinin, "Bu konuda İstanbul ve Ankara'nın ismi geçiyor. Ne zaman buradaki metrolara yardım yapılacak ve ne zaman tamamlanacak?" soruna yönelik olarak da Yıldırım, "Bu kanunla biz Ulaştırma Bakanlığı bu konuda yetki almış durumda. Yetkisini, hangi projeler için hangi şartlarda uygulayacağını, bu konuda gelecek taleplere göre değerlendireceğiz. Şu an için daha henüz kanun onaylanmadı, yasalaşmadı. Onaylanacak, ondan  sonra bize gelecek talepleri değerlendireceğiz" dedi.

Endonezya ile ihracat

Yıldırım, Mutabakat Zaptı imza törenindeki konuşmasında, konuk bakan Numberi başkanlığındaki heyeti Türkiye'de görmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, ziyaretin iki ülke arasında halen var olan dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha ileriye taşımaya vesile olacağını söyledi.

Yıldırım, Türkiye ile Endonezya arasındaki ihracatın sadece geçen yıl yüzde 64 oranında artış gösterdiğini belirterek, "Her ne kadar ticaret dengesi Türkiye'nin aleyhine gözüküyorsa da toplam ticaret hacmi 1 milyar 700 milyon dolara ulaşmış durumdadır" dedi. Böylesine dost ve kardeş ülkenin nüfus potansiyellerinin, ekonomik büyüklüklerinin, doğal kaynaklarının ve kültürel zenginliklerinin dikkate alındığında, ticaret hacminin çok yetersiz olduğunun görüleceğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Öyle ümit ediyorum ki, her iki ülkenin devlet başkanlarının gerçekleştirecekleri toplantıdan sonra ilişkilerde yeni bir gelişme dönemi başlamış olacaktır. Tabii ülkeler arasında ticaretin, dostluğun ve kültürün gelişmesinde ulaşım her şeyin önünde gelmektedir. Biz de Ulaştırma Bakanları olarak her iki ülke halkının bu beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak anlaşmaları birlikte imzalayacağız"

Endonezya Ulaştırma Bakanı Numberi de burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasında hava yolu taşımacılığının düzenlemesine ilişkin mutabakat zaptı imzalanmasından ötürü mutluluk duyduklarını söyledi.

Söz konusu mutabakat zaptının iki ülke arasındaki hava yolu faaliyetlerini artıracağını düşündüğünü ifade eden Numberi, "Biz, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerinin artırılması, ülkelerin kültürlerinin birbirlerine yaklaştırılması ve hava taşımacılığında yolcu sayısının artırılması istiyoruz. Aynı zamanda tayin ettiğimiz havayolları arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Numberi, Türkiye ile Endonezya arasında hava hizmetleri konusundaki ilerlemenin zamanla daha da artırılmasını ve daha farklı alanlarda da yaygınlaşmasını umduklarını belirterek, bu sayede iki ülke halkının birbirine yakınlaşmasını istediklerini bildirdi.

Sivil havacılık eğitimi konusunda da stratejik bir işbirliği geliştirilmesini amaçladıklarını da ifade eden Numberi, bu işbirliğinin her iki ülke için de hayırlı olmasını diledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir