Yetki Yasası'nın iptalinde 'Kılıç farkı'

Anayasa Mahkemesi'nde hükümete KHK çıkarma yetkisi veren Kanun'un iptaline ilişkin oylamada, oylar eşit çıkınca Başkan Haşim Kılıç'ın görüşü iptal isteminin reddedilmesine neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Anayasa Mahkemesi'nin hükümete KHK çıkarma yetkisi veren Kanun'un iptal isteminin reddine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazetede yayımlandı.
CHP, hükümete bazı konularda kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren 6223 sayılı "Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev ve Yetkileri ile Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanun"un 1. ve 2. maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.
Yüksek Mahkeme, iptal istemini reddetmişti.
Oylamada 7 üye iptal, Başkan Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 7 üye ise iptalin reddi yönünde oy kullandı. 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 65. maddesinin birinci fıkrasındaki, "Genel Kurul ve bölümler kararlarını katılanların salt çoğunluğuyla alır. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın görüşü doğrultusunda karar verilmiş olur" hükmü nedeniyle iptal istemi reddedilmiş oldu.
Anayasa Mahkemesinin ret gerekçesinde, Kanun'un toplam 4 maddeden oluştuğu, iptali istenilen 1. ve 2. maddeler dışında kalan 3. maddenin "yürürlük", 4. maddenin ise "yürütme" başlıklarını taşıdığı ve kısa birer cümleden oluştuğu hatırlatıldı. 3. maddeye göre Kanun'un, yayımı tarihinde yani 3 Mayıs 2011'de yürürlüğe girdiği ve 4. maddeye göre de Kanun hükümlerinin Bakanlar Kurulu tarafından yürütüleceği belirtildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir