Yılın ikinci fuarı da yüzleri güldürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

Diyarbakır'ın fuarcılıkta ciddi bir merkez olması ile ilgili çalışmalar çok güzel sonuçlar veriyor. İlimizde bu yıl düzenlenen ikinci fuar, "Tarım ve Hayvancılık Fuarı" oldu. Hatırlarsınız, Diyarbakır'da 2010'un  ilk fuar is "Üretim Makineleri Fuarı" olmuştu. Geçen ay gerçekleştirilen bu fuar, ilimizde bir ilk olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyordu. Bölge adına bir ilki gerçekleştirdiğimiz için farklı bir heyecan yaşamıştık. Bu organizasyonlarla ufkumuz ve hayata bakışımız değişti. Tabi fuarların bize kazandırdığı imaj değişikliği de ayrı bir mutluluk.

Daha ilk fuarın heyecanını üzerimizden atamamışken, ikinci fuarımız Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na gösterilen yoğun ilgi, memnuniyetimizi bir kat daha artırdı. Dolu dolu geçen bir fuar yaşadık. Hem katılımcı firma hem de ziyaretçi açısından katılımcı sayısı oldukça fazlaydı. 14-18 Nisan 2010 tarihlerinde gerçekleşen fuara, kimse doyamadı. 210 firmanın yer aldığı fuarda özellikle yabancı firmaların sayısındaki çokluk ise bölgedeki ve Diyarbakır'daki değişimlerin habercisi oldu. Ancak ilk fuarda yakındığımız, Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda tam tersini beklediğimiz durum yine tekrarlandı. Ne yazık ki bölge için büyük önem taşıyan bu fuarın açılışında siyasilerimizden yine hiç kimse yoktu.

Bunun nedenini anlamakta zorluk çekiyoruz. Şehir için bu kadar ciddi ve önemli gelişmelerde neden birlikte olamıyoruz? Neden siyasetçilerimiz yanımızda değil? Anlamak güç.

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker fuarın dördüncü günü fuara katıldı. Ancak belirtmek gerekir ki Bakan, Diyarbakır'a özellikle fuar için gelmemişti. Başka programları da vardı. Dicle Kalkınma Ajansı'nın 2010 Mali Destek Programı; Mardin'de Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) açılışı; Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2010 Yılı Mali destek Programı Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı gibi... Bu arada da fuar gezisi yaptı.

Siyasilerimiz fuarların manevi olarak da desteklenmesi konusunda ne zaman duyarlı davranırlarsa, biz o zaman bu eleştiriyi yapmayı bırakacağız. Ama böyle olduğu sürece biz de kent adına bunları belirtmeye devam edeceğiz.

Dönelim yine fuarın olumlu taraflarına... Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda yüzlerimiz daha çok güldü. Belirttiğim gibi katılımcı firmalar arasında Diyarbakır'a ilk defa gelenler vardı . Yine kent ve fuar ile ilgili görüşlerini almak için dışarıdan gelen katılımcılarla sohbet ettim. Herkes büyük bir şaşkınlık içinde... Basına sitem ettiler. Neden Diyarbakır gibi birçok güzelliklere sahip bir kenti bize böyle anlattınız ve yaşattınız, diye. Herkes Tarım ve Hayvancılık Fuarı'ndan bir şeyler alarak, öğrenerek ayrıldı. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Başta Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu, diğer kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerini. Ayrıca gerçekten çok emek veren, işini çok iyi bilen ve çok iyi yapan TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ'nin bütün çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir