YÖK'e ikinci iptal kararı

Danıştay, bir öğrenci velisinin açtığı davada da yeni katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Danıştay 8. Dairesi, bir öğrenci velisinin açtığı davada da Yüksek Öğretim Genel Kurulunun (YÖK) 17 Aralık 2009 tarihli yeni katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

Anadolu öğretmen lisesi son sınıf öğrencisi adına velisi, YÖK'ün 17 Aralık 2009 tarihli  kararının, "Danıştay 8. Dairesince daha önce YÖK'ün 21 Temmuz 2009 günlü kararına yönelik verilen yürütmenin durdurulması kararı ile bu kararı itiraz üzerine inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen karara aykırı olduğu, öğretmen lisesi mezunlarına öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleri halinde verilen ek puanın düşürüldüğü, katsayı farkının düşürülmesi nedeniyle rakiplerinin arttığı, katsayı farkının tamamen kaldırılmasına yönelik yeni bir düzenlemeye gidildiğini" öne sürerek, iptali ile yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.

Danıştay 8. Dairesi, bu davada da İstanbul Barosunun açtığı davadaki aynı gerekçelerle yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

Dairenin gerekçesinde, YÖK kararının "Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanları ile yerleştirme yapılan programlar ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanları esas alınarak yerleştirme yapılan programlarda, ilgili Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP), adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde 0.15, alanı dışında bir programı tercih etmesi halinde ise 0.13 ile çarpılır" kuralını içeren 2. maddesi ile kararın "Adaylardan öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların, sınavsız kayıt hakkı olanlar dışında, kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puan 2. maddeye göre hesaplanan toplam puana ayrıca eklenir" kuralını getiren 3. maddesinin yürütmesinin durdurulduğu belirtildi.

Gerekçede, davalı YÖK'ün savunmalarına yer verilerek, bu savunmanın daha önce farklı katsayı uygulamasını kaldıran düzenlemeye yönelik açılan davalarda verilen savunmaları tekrar eder nitelikte olduğu belirtildi.

Bu şekilde katsayı farkının olmaması olacaksa da aşılabilir bir niteliğinin bulunmasına yönelik olan bir amacın, açıklanan mevzuatta öngörülen, 8. Daire ve İdari Dava Daireleri Kurulunca daha önce verilen kararlarda vurgulanan temel ilke ve yaklaşıma uygun olmadığı ifade edildi. Gerekçede, "Ayrıca uygulanacak katsayı sınavlar sonucunda yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasında dikkate alınacağından sınavlara başvurma ve sınavları engelleyici bir husus değildir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir