Yukarı yönlü enflasyon baskısı olabilir

Trichet, enerji ve emtia fiyatların birkaç ay daha artabileceğini tahmin ettiklerini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle Euro Bölgesi'nde kısa vadede yukarı yönlü bir enflasyon baskısı bulunduğunu belirtti.

Trichet, banka yönetim kurulunun, yüzde 1 olan faiz oranlarının sabit tutulması kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, Euro Bölgesi'nde enflasyonda yaşanmakta olan yükselişin kısa vadeli göründüğünü ve fiyat gelişmelerinin çok yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.

Yaşanan enflasyonist baskıların enerji ve emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını ifade eden Trichet, enflasyonun Euro Bölgesi için öngörülenden daha önemli olduğunu vurguladı.

Trichet, fiyat artışlarının Aralık 2010'da yüzde 2,3 ile 2008 yılı sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını hatırlatarak, enflasyonun birkaç ay daha yüzde 2 olan fiyat istikrarı hedefinin üzerinde kalabileceğine işaret etti.

Enerji ve emtia fiyatların birkaç ay daha artabileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Trichet, yıl sonuna doğru ise enflasyonun tekrar yavaşlama göstereceğine inandıklarını belirtti.

Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi ekonomisindeki toparlanmaya da değinerek, verilerin bölgedeki ekonomik büyümenin pozitif hızda devam ettiğini gösterdiğini kaydetti ve toparlanmaya yönelik belirsizliklerin de sürdüğünü ifade etti.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) niteliksel ve niceliksel olarak etkinliğinin artırılması çağrısında bulunarak, "Avrupalı yetkililerden ve hükümetlerden sorumluluklarını üstlenmelerini talep ediyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir