Yurtdışı fuarlara katılım desteklenecek

Katılımcı tarafından organizatöre ödenen katılım bedelinin yüzde 50'si destek kapsamında katılımcıya ödenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yurt dışı fuar organizasyonlarında, katılımcı tarafından organizatöre ödenen katılım bedelinin yüzde 50'si destek kapsamında katılımcıya ödenecek.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun, Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, firmaların yurt dışı fuarlara iştiraki ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılımlarının sağlanması ile Türk ihraç ürünlerinin tanıtılması ve pazarlanması suretiyle ihracatın desteklenmesi amacını taşıyor.

Bu desteğin yurt dışı fuar organizasyonu gerçekleştiren organizatörler ve söz konusu fuar organizasyonlarına iştirak eden firma ve kuruluşlar ile sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılım sağlayan firma ve kuruluşlar tarafından yapılan harcamalar, bu tebliğin ilgili maddelerinde belirtilen miktar ve oranlar çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan karşılanmasını kapsıyor.

Yurt dışı fuarlara ilişkin destekler

Tebliğe göre, yurt dışı fuar organizasyonlarında, katılımcı tarafından organizatöre ödenen katılım bedelinin yüzde 50'si destek kapsamında katılımcıya ödenecek.

Katılımcıya fuar bazında ödenecek destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli uluslararası fuara milli katılım veya Türk ihraç ürünleri fuarı olması halinde 10 bin doları; sektörel nitelikli uluslararası fuara milli katılım, yabancı firma katılımlı sektörel fuar veya sektörel Türk ihraç ürünleri fuarı olması halinde ise 15 bin doları geçemeyecek.

Yurt dışı fuarlara iştirak eden komple tesis imalatı, makine, yat imalatı ve otomotiv ana sanayi sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10 bin dolarını geçmemek üzere yüzde 50'si, doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının ise 6 bin doları geçmemek üzere yüzde 50'si katılım bedeline ilaveten desteklenecek.

Katılımcının; Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) olması durumunda, organizatöre ödenecek katılım bedelinin yüzde 75'i, belirtilen sınırlamaya tabi olmak üzere destek kapsamında SDŞ'ye ödenirken, gen mühendisliği/biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım, yazılım, bilişim ve elektronik konularında üretim yapması durumunda katılım bedelinin yüzde 75'i, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sınırlamaya tabi olmak üzere destek kapsamında katılımcıya ödenecek.

Üretici/imalatçı organizasyonlarının katılacağı yurtdışı fuarlarda katılım bedelinin yüzde 75'i, belirtilen sınırlamaya tabi olmak üzere ödenecek.

Üretici/imalatçı organizasyonuna yapılacak ödemelerde, katılım bedelinin hesaplanmasında her fuar için azami 36 metre karelik alan esas alınacak. Üretici/imalatçı organizasyonları, kiraladıkları stantta sadece temsil ettikleri sektör/sektörlerin genel tanıtımını yapacak, söz konusu alanda münferiden firmalara ait ürünleri sergileyemeyecek.

Müsteşarlıkça belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren ve organizatörden nakliye hizmeti almayan katılımcıların nakliye harcamaları ile katılım bedeli toplamı, nakliye hizmetini organizatörden alan diğer katılımcıların ödediği katılım bedelini aşmamak kaydıyla desteklenebilecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen organizatörün, yurt dışı fuar organizasyonuna yönelik olarak Türk ihraç ürünlerinin tanıtımı amacıyla yurt dışında gerçekleştirmek üzere şu harcamaları destek kapsamında olacak.

Yatırım faaliyetleri de desteklenecek

Yurt dışı fuar organizasyonlarında, Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatör tarafından yapılan tanıtım faaliyetlerine yönelik harcamalar, tüm katılımcıların toplam katılım bedelinin yüzde 25'ini geçmemek üzere; yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 80 bin dolara kadar, sektörel nitelikli olması halinde ise 120 bin dolara kadar yüzde 75 oranında destekten yararlandırılacak.

Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarları ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara Milli Katılımlarda, Müsteşarlığa sunulacak tanıtım projesine verilecek ön uygunluğa istinaden, fuar konusu sektörün tanıtımına yönelik gerçekleştirilecek gösteri/etkinlik/trend alanı harcamaları için yukarıda belirtilen destek miktarına ilaveten, proje kapsamında yapılacak harcamaların yüzde 75'ini geçmemek üzere 80 bin dolara kadar ödeme yapılacak.

Sektörel fuarlar

Yurt dışında düzenlenen sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılım gerçekleştirilmesi durumunda, katılımcının fuarın yetkili organizatörüne ödeyeceği boş stand ve/veya standart donanımlı stand kirasının ve nakliye harcamalarının yüzde 50'si, 15 bin dolara aşmamak üzere ödenecek.

Katılımcının Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) olması durumunda, boş stand ve/veya standart donanımlı stand kirasının tamamı ve nakliye harcamalarının yüzde 75'i, 15 bin dolara aşmamak üzere SDŞ'ye ödenecek.

Katılımcının gen mühendisliği/biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım, yazılım, bilişim ve elektronik konularında üretim yapması durumunda boş stand ve/veya standart donanımlı stand kirasının ve nakliye harcamalarının yüzde 75'i, 15 bin doları aşmamak üzere destek kapsamında katılımcıya ödenecek.

DTM tarafından yürütülen ihracat stratejisi çerçevesinde ihracatın ülke ve pazar açısından çeşitlendirilmesi ve firmalarımızın hedef pazar olarak nitelenen ülkelere yönlendirilebilmelerini teminen her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların yüzde 50 destek oranına 20 puan ilave destek sağlanacak.

Bugünden itibaren bir yıl süre içerisinde gerçekleştirilecek fuarlara iştirak eden katılımcıların yüzde 50 destek oranına 10 puan ilave destek sağlanacak.

Ödemeler

Yurt dışı fuarlarda katılımcıların organizatörlere yapacağı ödemeler, bireysel katılımlarda katılımcıların yetkili organizatöre ve nakliye firmasına yapacağı ödemeler ile organizatörlerin tanıtım harcamalarına ilişkin yapacağı ödemelerin  desteklerden yararlanabilmesi için, fatura ve bankacılık sistemi çerçevesinde düzenlenen ödeme belgeleri ile tevsik edilecek. Katılımcı tarafından yapılmayan ödemeler, fuar destek başvurusu kapsamında değerlendirmeye alınmayacak.

Tebliğ kapsamındaki desteklerle ilgili gerekli bilgi ve belgeler fuarın bitiş tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde ilgili ihracatçı birliği genel sekreterliğine intikal ettirilecek. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri, gerekli incelemeyi yapmak suretiyle, ödeme yapılacak katılımcı ve organizatör ile ödeme miktarlarını ödemenin yapılmasını teminen Merkez Bankasına bildirecek.

Fuarın bitiş tarihini müteakip en geç 3 ay içerisinde müracaatta bulunulmaması durumunda, ilgili fuar destek müracaatı değerlendirmeye alınmayacak.

Tebliğ kapsamında katılımcıya veya organizatöre haksız ödeme yapıldığının tespiti halinde geri alma işlemi için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.