Yurtdışı kararsız, İMKB daha istekli

Türkiye'ye Moody's'ten cari açık konusunda uyarı geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yurtdışı piyasalarda kararsız görünümler izlenirken, yurtiçi piyasa yeni haftaya daha istekli başladı. Alım ağırlıklı yatay seyrin etkili olduğu ilk seans, 501 puan yükselişle 63.308 puandan tamamlandı.

Küresel piyasada ABD cephesinde açıklanan zayıf verilerin etkisi devam ediyor. Cuma günü endekslerin ekside kalmasının ardından bugün de vadeli işlemlerde toparlama çabalarının güçlü olmadığı görülüyor.

Asya piyasalarına da satış baskısı hakim olurken, Yunanistan'a ilişkin olumlu beklentiler ve tepki alımlarıyla cuma günü pozitif görünüm sergileyen Avrupa borsalarında da görünüm negatif.

Bir yandan yurtdışı piyasaları izleyen İMKB'de dikkatler artık Pazar günü yapılacak olan genel seçimlere çevriliyor. Bu nedenle hafta içerisinde satışların zayıflayabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Bu arada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten cari açık konusunda bir uyarı geldi. Moody's, bütçe açığının azaltılmaması durumunda, Türkiye'nin kredi notunun baskı altında kalabileceğini bildirdi.

Haftanın ilk seansında 63.000 - 63.473 aralığında hareket eden Bileşik Endeks, kapanışını 63.308 puandan yaptı. İlk seansta 761.5 milyon TL işlem hacmi kaydedildi.

Faiz hafif satıcılı

Beklentileri aşan mayıs enflasyonu sonrası TCMB'nin fiyat gelişmeleri raporunda enflasyonun tekrar geri çekilebileceği ifade edildi. Mayıs ayı enflasyonunun, taze meyve fiyatlarındaki artışlar ve baz etki nedeniyle yükseldiğini belirten Merkez Bankası, Haziran ayında meyve fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltme ile enflasyonun tekrar düşüş göstereceğini bildirdi.

Cuma günü yüzde 9 seviyelerini gören ve ardından yüzde 8.88 seviyesine gerileyen gösterge faiz bu sabah itibariyle en düşük yüzde 8.87 bileşiği gördü. Gösterge faiz daha sonra yüzde 8.93 seviyesine çıktı.

Bu arada Hazine yarın 20 Şubat 2013 itfalı gösterge kıymeti yeniden ve 4 Haziran 2014 itfalı sabit kuponlu 3 ayda bir kupon ödemeli TL cinsi devlet tahvilini ise ilk kez ihraç edecek.

Dolar haftaya taleple başladı

Pariteye bağlı hareketine devam eden Dolar 1.5785 liradan el değiştirirken, Euro 2.3085 liradan satılıyor. Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.4630 sent seviyelerinde işlem görüyor. Dolar/Yen ise 80.15 düzeyinde bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir