Yurtiçi piyasanın keyfi kaçtı

JPMorgan raporu ve siyasi cephedeki gelişmeler piyasayı huzursuz etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yunanistan'da hükümetin güven oyu almasıyla güne iyimser başlayan piyasa, öğleden sonra gelen JP Morgan raporu ile olumsuz tabloya büründü.  Bununla birlikte siyaset cephesinde artmaya başlayan tansiyon da piyasayı rahatsız etti. Borsa günü 815 puan ve yüzde 1.3 değer kayıpla 61.217 puandan tamamladı.

JP Morgan Chase, Türkiye için tavsiyesini rekor cari işlemler açığı ve hızlanan enflasyon nedeniyle 'nötr'den 'ağırlığını azalt-underweight'e indirdi. JP Morgan yayınladığı raporda, "Yükselen cari işlemler açığı ve enflasyon bize Türkiye'nin daha sıkı politikalara ihtiyacı olduğunu söylüyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hisse değerlemelerinin pahalı olmamasına rağmen alım yapmak için yeterince ucuz olmadığını belirtilen JP Morgan raporunda bankanın müşterilerinin tahvil pozisyonlarının birkaç aydır azaldığına ve bundan sonraki satışların lira üzerinde ek baskı yaratabileceği ifade edildi.

Faiz yılın zirvesini test etti

Tahvil-bono piyasasında gösterge faiz yüzde 9.19 ile yılın zirvesini gördü.  Gösterge faiz gün sonunda yarın valörlü işlemlerde yüzde 9.16 bileşikte yer aldı.

TL'de değer kaybı belirginleşirken, kur 1.61'in üzerinde alıcı buldu. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.6100/1.6135 TL düzeyinde yer alıyor. Kapalıçarşıda ise dolar 1.6150 liradan euro 2.3260 liradan kapandı.

Altında yeni rekor

Öte yandan İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram fiyatı 80,60 liraya yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşıda bugün cumhuriyet altını 543, çeyrek altın da 133.5 liradan satıldı.

Yurtdışı piyasa artıda

Küresel piyasada gözler Fed toplantısına çevrilmiş durumda. Fed'in bu akşam piyasaya vereceği mesajlar önem taşıyor. Güne gevşek görünümle başlayan Avrupa ve ABD piyasalarında artı seyre geçilmiş durumda.

Bu konularda ilginizi çekebilir