Yurtlarda parmak izi dönemi

YURTKUR'a bağlı tüm yurtlarda öğrenciler, parmak izlerini okutarak yurtlara giriş yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, parmak izi okutarak öğrencilerin giriş yapmasını sağlayan sistemi tüm yurtlara kurduklarını, bundan öğrencilerin ve ailelerinin memnun olduğunu söyledi.
Albayrak, 2012 yatırım programında 183 yurt projesinin yer aldığını belirtti.
Bunların hemen hemen hepsinin kapasitesinin 100 bin kişinin üzerinde olduğuna dikkati çeken Albayrak, 2003'ten bu yana 229 yurdu hizmete açtıklarını ifade etti.
İyileştirme çalışmalarıyla ranza sisteminden karyola sistemine geçtiklerini dile getiren Albayrak, 2002'de 188 bin olan yurtlardaki öğrenci kapasitesinin 2012'de 270 binin üzerine çıkardıklarını bildirdi.
Yurtlardaki kız öğrenci oranlarının da geçen yıllara göre arttığını ifade eden Albayrak, şunları söyledi:
"Kredi Yurtlar Kurumu bu sene tarih yazacak. Eylülde en az 55 yurt açacağız, 4 yıldızlı otel özelliğinde. Yılda bir milyar lira harcıyoruz. Mevcut yurt kapasitesine 40 bine yakın kapasite daha ekleyeceğiz. Bunlar görülmemiş şeyler. Bölge ayrımı yapmaksızın, nerede ihtiyaç varsa orada olacağız. Yurt standartlarımızdan taviz vermemizin imkanı yok. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda görülmeyen bir devrim var. Yurtlarımız da çok büyük değişiklikler yaptık. Kız öğrencilerimizin kaldığı yurtlarda artık kadın güvenlik görevlileri çalışıyor. Daha önceleri buralarda erkek güvenlik görevlileri çalışıyordu, bu çok önemli. Yurtlardaki doluluk oranlarımız yüzde 100'e ulaştı. Yaptığımız hizmetlerin kalitesini de artırdık."
Yurtlardaki yemekler konusunda zaman zaman şikayetlerin geldiğini dile getiren Albayrak, her yurtta en az 15 çeşit yemek çıktığını, bunları herkese beğendirmenin zor olduğunu söyledi.

İngiltere, Almanya ve Avusturya'da yurt açılacak

Yurt girişlerinde de bir takım düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Albayrak, "Parmak izi uygulaması tüm yurtlarda tamamlandı" diye konuştu.
Yurtlara girişlerin parmak iziyle çıkışların kartla yapıldığını anlatan Albayrak, şunları kaydetti:
"Geçmiş yıllarda imza uygulaması vardı. Aileler çocuklarını devlet yurtlarına gönderiyor, 'Buralarda kalsın devlet de onlara sahip çıksın' diyor. Yurtta kalan öğrencilerimize çok büyük özgürlükler verdik, ama bizim yurtlarımızda kaldıkları süre içinde belli saatlerde yurtlara girip belli saatlerde çıkmaları lazım. Yapılan araştırmalar YURTKUR'a bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin daha başarılı olduğunu, eğitimlerini daha çabuk bitirdiklerini gösteriyor. İmza yöntemi olduğunda öğrenciler zaman zaman yurt yönetimlerini yanıltabiliyordu. Ayrıca yöntemin uygulanmasında bir takım sıkıntılar da oluyordu.
Örneğin bir öğrenci uyuyup kalması sonucu imza atmayı unutması durumunda konuyla ilgili savunması alınıyordu. Ayrıca öğrencilerin ders çalışmaları gereken zamanların bir bölümünü imza atmak için harcıyordu. Biz imzayı kaldırdık. Elektronik ortamda öğrencilerin giriş ve çıkış yapmalarını sağlıyoruz. Ailesi gelip istemesi durumunda öğrencinin yurda geliş ve gidiş saatlerini ona veriyoruz. Bu uygulamadan öğrencilerimiz de aileleri de memnun oldu. Yeni sistem güvenlik açısından da büyük önem taşıyor."
YURTKUR olarak Türkiye dışında okuyan öğrencilere de burs verdiklerini dile getiren Albayrak, burs miktarlarının ülkelere göre ayarlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
KKTC'ye yurt açtıklarını bildiren Albayrak, İngiltere, Almanya ve Avusturya'da yurt açılması yönündeki çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir