Yüzde 100 İstanbullu tramvay hizmete girdi

Yerli tramvayda uçağa yakın bir teknolojinin kullanıldığını söyleyen Topbaş, tramvayın maliyetinin 1.57 milyon euro olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tramvayları kendileri üreterek sadece tasarruf etmediklerini, hem teknolojik deneyim kazandıklarını hem de geleceğin mühendislerini yetiştirdiklerini söyledi. 

Topbaş, Topkapı Tramvay İstasyonu'nda düzenlenen "Yerli Tramvay Aracının Deneme Seferi ve Tanıtım Töreni"nde yaptığı konuşmada, İstanbul'da ulaşımla ilgili çeşitlendirme çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini belirterek, deniz ulaşımında yeni teknelerin konforunu artırdıklarını, modern otobüsler aldıklarını söyledi.

Topbaş, yerli tramvayda uçağa yakın bir teknolojinin kullanıldığını kaydederek, "İstanbul'da ilk defa 1995'te 'tutamaç' üretilmeye başlandı. Daha önce tutamaçın tanesi 250 dolara getiriliyordu. Hangi bütçe dayanır buna. Maaş ödeyemeyen belediye işte bu yüzden meydana geldi. Şu anda 1 doların altında maliyetle üretiyoruz" diye konuştu.

Topbaş, şu anda raylara indirilen tramvayın maliyetinin 1.57 milyon euro olduğunu aktararak, aynı vasıflarda bir aracın yurt dışından ancak 3.5 milyon euroya alınabildiğini bildirdi.

2'si raylara indi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, şöyle devam etti:

"Tramvayları kendimiz üreterek sadece tasarruf etmiyoruz, hem teknolojik deneyim kazanıyoruz hem de geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz. Bu çalışma bir mühendislik harikası. Daha önce yedek parça olarak başlayan çalışma bugün dizayn, yazılım her yönüyle bu ülkede üretiliyor. Türkiye'de üretilen en önde gelen hafif metrolar bunlar. 2'si raylara indirildi. 18'i de gelecek. Siz hesaplayın karımızı. Ve bir teknolojik deneyim kazanıyoruz. Üniversitelerimizden öğrencilerimiz geliyor, staj yapıyorlar, öğreniyorlar. Bizzat yerinde inceleyerek imalatını gördüğü zaman geleceğin mühendislerini teknik adamlarını yetiştiriliyor. İlk defa yakın gelecekte artık bireysel araç kullanma ihtiyacı kalmayacak. Roma'da şehir içinde kimse araç kullanmıyor. Biz de İstanbul'u bu noktaya getireceğiz."

Topbaş, konuşmasından sonra kurdele keserek, 2 yerli tramvayı hizmete aldı.

İlk sürüşü Topbaş yaptı

Kadir Topbaş, daha sonra yerli tramvayın vatman koltuğuna oturarak, ilk sürüşü gerçekleştirdi. 

"Yüzde 100 İstanbullu" yerli tramvay aynı sınıfta, benzer özelliklere sahip bir araca göre yarı fiyatına mal edildi. 2014 sonuna kadar 18 yerli üretim tramvayın daha filoya katılması planlanıyor.

Hem hafif metro hem de tramvay olarak kullanılabilecek araçlar, İstanbul'un şartlarına uygun olarak tasarlandı. Yeni araçlar, uluslararası standartlara uygun olup, akredite kuruluşların gözetiminde başta, fonksiyon testleri, statik ve dinamik testler, seyir emniyet testleri, performans ve fren testleri olmak üzere gerekli güvenlik testlerinden geçerek uygunluk sertifikalarını aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir