Yüzlerce firma 'balık' için sırada

Her dört balıktan birini üreten kültür balıkçılığı hızla gelişince yüzlerce firma yatırım için Tarım Bakanlığı'na başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ - Ahmet USMAN - Sedat ALP

İSTANBUL/İZMİR - Türkiye'de balık üretimi kabuk değiştiriyor. Balık üretiminde avcılığın payı hızla azalırken, kültür balıkçılığının payı artıyor.

1985 yılında Türkiye'deki balık üretiminde hiçbir paya sahip olmayan kültür balıkçılığıyla bugün her dört balıktan biri üretiliyor. Sektörün bu hızlı gelişmesi, Avrupa çapında firmalar yarattı. Kılıç Balık, "Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük balık şirketi" oldu. Şirket, tek başına Türkiye kültür balıkçılığındaki üretimin dörtte birini gerçekleştiriyor.

Giderek cazibesi artan sektörde 350 şirket faaliyet gösterirken, yüzlerce firmanın Tarım Bakanlığı'nda yatırım başvurusu bulunuyor. Bakanlık yetkilileri ilgiyi anlatmak için "Talebe yetişemiyoruz" diyor. DÜNYA, 2 milyar doları aşan bir potansiyele ulaşan sektörle bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Tamamen denizde üretim yapan sektörün

temsilcileri, kıyıda bir lojistik merkezi kurulmasını isterken, en büyük sorunlardan birinin kira olduğuna dikkat çekti.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir