Zeybekci dış ticaret verilerini değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye'nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak aldığımız önlemler sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdakinden çok daha yavaş" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracattaki düşüşün ithalata göre daha yavaş olduğunu belirterek, "Dış ticaret açığımızdaki daralmanın yılın geri kalan bölümünde daha hızlı gerilemeye devam edeceğine şahit olacağız" ifadelerini kullandı. 

Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. 

Bu yılın 8 ayında ihracatta yüzde 8,7'lik bir azalma yaşanırken, ithalatta yüzde 11,5 daralma görüldüğünü aktaran Zeybekci, geçen yılın 8 ayında 54,4 milyar dolar olan dış ticaret açığının bu yılın aynı döneminde 45,2 milyar dolara gerilediğini ifade etti. 

Zeybekci, dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre 9,2 milyar dolar azaldığını vurgulayarak, bu durumun Türkiye ekonomisi için olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi. 

Bakanlık olarak, 2015 yılında küresel dış ticaret daralması yaşanacağını tahmin ettiklerini anımsatan Zeybekci, "Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye'nin hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdakinden çok daha yavaş. Dış ticaret açığımızdaki daralmanın yılın geri kalan bölümünde daha hızlı gerilemeye devam edeceğine şahit olacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

Zeybekci, Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütünde ağustos ayına ilişkin ihracat verisi açıklanan 22 ülkenin 20'sinden daha iyi performans gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Ağustosta Brezilya'nın ve Norveç'in ihracatında yüzde 24, Çin'in ihracatında yüzde 5,5, Hindistan'da yüzde 21, Güney Kore'de yüzde 15, Japonya'da yüzde 14, Endonezya'da yüzde 12 gerileme yaşandı. Bu 22 ülkenin toplam ihracatı ise yüzde 9,8 gerilemiş durumda. Dünya genelinde emtia fiyatlarının ciddi düşüşler gösterdiği ve küresel ticaretin önemli ölçüde daraldığı bu dönemde Türkiye'nin ağustos ayında ihracatının sadece yüzde 2,8 geriliyor olması, bizim ihracat performansımızın diğer ülkelere nazaran oldukça iyi bir durumda olduğunu gösteriyor. 

Önümüzdeki dönemde Irak'a olan ihracat kaybımızdaki baz etkisinin geçmiş olmasıyla ihracatımızdaki düşüşün önümüzdeki aylarda ağustostaki gibi düşük olmasını ve eylül ayından itibaren paritedeki baz etkisinin azalmaya başlamasıyla da yıl sonuna doğru ihracatımızda yükselişlerin görülebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca, yılın üçüncü çeyreğinde kısmen, dördüncü çeyreğinde ise daha etkin bir şekilde ihracatımızda toparlanmanın başlamasıyla birlikte net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini bekliyoruz." 

Bakan Zeybekci, dış ticaret açığının düşmeye devam etmesiyle ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70'lere ulaştığını belirterek, "Yıl sonu itibarıyla serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesiyle ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80'lere ulaşabileceğini öngörüyoruz. Dış ticaret açığındaki bu iyileşme, hizmetler ticaretimizdeki fazla ile birlikte cari açığımızı ciddi anlamda düşürecektir. Türk lirasının dış ticaretimizdeki payının artmasıyla cari açığın finansmana ihtiyaç duyulan kısmında azalma yaşıyoruz. Yıl sonunda finansman ihtiyacı duyduğumuz cari açığın GSYH'a oranı artık bizim için sorun olmaktan çıkacak" ifadelerini kullandı.